ßßß Cookit - przepis na Fasolka po bretońsku - pyyyszna!

Fasolka po bretońsku - pyyyszna!

nazwa

Wykonanie

Moja wersja fasolki po bretońsku. Prosta i szybka, polecam :)
Składniki:
500 g białej fasoli jaś
3 laski kiełbasy wiejskiej
100 g wędzonego boczku
2 cebule
3 ząbki czosnku
1/2 opakowania przecieru pomidorowego
1 łyżka tymianku
1 łyżka majeranku
5 ziarenek ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
sól, pieprz, papryka słodka
Fasolę zalać zimną wodą i zostawić na noc. Na następny dzień zagotować fasolkę w tej samej wodzie, w której się moczyła, dodać liście laurowe, ziele angielskie i odrobinę soli. Gotować do miękkości.
Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i usmażyć nie dodając tłuszczu, do momentu kiedy całość się mocno zarumieni. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek. Smażyć, aż się zeszkli. Na końcu dodać majeranek i tymianek oraz trochę soli (nie za dużo).
Dodać wszystko do ugotowanej fasoli, łącznie z przecierem pomidorowym. Wszystko razem zagotować przez chwilę, następnie doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem i słodką papryką.
Smacznego!
Źródło:http://iinspiracje-kulinarne.blogspot.com/2013/02/fasolka-po-bretonsku-pyyyszna.html