ßßß
Cookit - przepis na Fasolka po bretońsku
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Fasolka po bretońsku
Składniki
Fasola biała
Kiełbasa
Boczek
Sól
Pieprz
Papryka słodka
Majeranek
Czosnek
Cebula
Liść laurowy
Ziele angielskie
Przecier pomidorowy
Mąka
Wykonanie
Uwielbiam
fasolkę
po bretońsku :) Idealnie nadaje się na obiady w zimne jesienne i zimowe dni. Dziś właśnie był taki dzień.... Polecam baaardzo :)Składniki:ok 500g suszonej
białej fasoli
jaś300g
kiełbasy
500g
boczku
sól
,
pieprz
,
papryka słodka
ok 2 łyżki
majeranku
2-3 ząbki
czosnku
2-3
cebule
2
liście laurowe
2
ziela angielskie
1
przecier pomidorowy
1-2 łyżki
mąki
(opcjonalnie)
Fasolę
dokładnie wypłukać i namoczyć co najmniej 12 godzin wcześniej. Ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Boczek
ugotować w wodzie z dodatkiem
liści laurowych
i ziela. Wyjąć go a następnie pokroić w kostkę i podsmażyć podobnie jak
kiełbasę
. Podsmażone wrzucić do
wywaru
z
boczku
.
Cebulę
pokroić w piórka i podsmażyć razem z przeciśniętym
czosnkiem
. Wrzucić do garnka, dodać odcedzoną
fasolę
i jeszcze chwilę gotować. Dodać
przecier pomidorowy
,
majeranek
i doprawić. Można w tym momencie zagęścić
mąką
. Zagotować i już. Smacznego :)
Źródło:
http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/10/fasolka-po-bretonsku.html
Przepisy powiązane
Fasolka po bretońsku - pyyyszna!
Fasolka po bretońsku.
Fasolka po bretońsku
Przepis na prosty obiad? Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku.
Składniki powiązane (0)