ßßß
Fasolka po bretońsku - składniki:- 500 g. białej fasoli "Jaś"- 250 g. wędzonego boczku- 200 g. przecieru pomidorowego- 2 średnie cebule- 2 liście laurowe- 2 ziarenka ziela angielskiego- ząbek czosnku- pół łyżki majeranku- sól i pieprz- olej rzepakowy do smażeniaFasolka po bretońsku - przygotowanie:Fasolę przesypujemy do garnuszka i wlewamy tyle zimnej wody, aby sięgała na ok. 2 cm. ponad poziom fasoli. Odstawiamy na na 8 godzin.Po tym czasie garnuszek stawiamy na kuchence, wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy fasolę do miękkości. Zazwyczaj trwa to ok. 50 minut, ale najlepiej samemu kontrolować stan ugotowania. Wygotowującą się wodę uzupełniamy, dolewając nową. Ugotowaną (ale nierozgotowaną) fasolę odcedzamy, pozostawiając ją w garnku.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Tak samo kroimy boczek.Cebulę i boczek podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przed końcem smażenia dodajemy posiekany czosnek i wszystko smażymy razem jeszcze ok. 2 minut.Do garnka z odcedzoną fasolą dodajemy podsmażoną cebulę z boczkiem i czosnkiem oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Stawiamy na małym płomieniu i zagotowujemy.Smacznego!