Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mleko 5 łyżek stołowych
jajka 3 sztuk
mąka 100 gramów
cukier 225 gramów
orzechy laskowe mielone 50 gramów
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
żelatyna 10 łyżek deserowych
gruszki 5 sztuk
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
borówki konserwowe (słoiczek)1 sztuk
jogurt naturalny 1 kilogramów
cukier waniliowy 2 łyżek deserowych
śmietana kremowa 400 gramów
płatki migdałowe 100 gramówWykonanie:Ubić
białka z 3 łyżkami zimnej
wody i 125g
cukru. Dodawać kolejno
żółtka. Wymieszać przesiana
mąkę z proszkiem oraz mielonymi
orzechami i na przemian z
mlekiem dodawać do masy jajecznej. Przełożyć ciasto do wyścielonej papierem do pieczenia średniej wielkości tortownicy, wyrównać. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach na złoty kolor.Obrane
gruszki pokroić na kawałki i skropić
sokiem z cytryny.Osączone
borówki oprócz jednej łyżki utrzeć ze 100 ml soku, 100g
cukru,
jogurtem i
cukrem waniliowym. Rozpuszczona w niewielkiej ilości ciepłej
wody żelatynę połączyć z kremem.Ubić 300g kremówki i połączyć z kremem.
Biszkopt posmarować 3 łyżkami kremu, ułożyć na nim
gruszki i przykryć pozostałym kremem. Wstawić do lodówki.Na suchej patelni uprażyć
płatki migdałowe i posypać nimi brzegi
tortu. Wierzch ciasta udekorować 100g ubitej kremówki oraz pozostałymi
borówkami. Wstawić na 60 minut do lodówki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: