ßßß Cookit - przepis na Tort gruszkowy z borówkami i jogurtem

Tort gruszkowy z borówkami i jogurtem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mleko 5 łyżek stołowych
jajka 3 sztuk
mąka 100 gramów
cukier 225 gramów
orzechy laskowe mielone 50 gramów
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
żelatyna 10 łyżek deserowych
gruszki 5 sztuk
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
borówki konserwowe (słoiczek)1 sztuk
jogurt naturalny 1 kilogramów
cukier waniliowy 2 łyżek deserowych
śmietana kremowa 400 gramów
płatki migdałowe 100 gramów
Wykonanie:
Ubić białka z 3 łyżkami zimnej wody i 125g cukru. Dodawać kolejno żółtka. Wymieszać przesiana mąkę z proszkiem oraz mielonymi orzechami i na przemian z mlekiem dodawać do masy jajecznej. Przełożyć ciasto do wyścielonej papierem do pieczenia średniej wielkości tortownicy, wyrównać. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach na złoty kolor.
Obrane gruszki pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny.
Osączone borówki oprócz jednej łyżki utrzeć ze 100 ml soku, 100g cukru, jogurtem i cukrem waniliowym. Rozpuszczona w niewielkiej ilości ciepłej wody żelatynę połączyć z kremem.
Ubić 300g kremówki i połączyć z kremem. Biszkopt posmarować 3 łyżkami kremu, ułożyć na nim gruszki i przykryć pozostałym kremem. Wstawić do lodówki.
Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe i posypać nimi brzegi tortu. Wierzch ciasta udekorować 100g ubitej kremówki oraz pozostałymi borówkami. Wstawić na 60 minut do lodówki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12841/Tort-gruszkowy-z-borowkami-i-jogurtem