Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor KASIULKACzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)Ciasto maślane - składniki:1 kubeczek słodkiej
śmietany (250 ml)1 kubeczek
cukru (po
śmietanie)2
kubki mąki (po
śmietanie )3
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 kostka
masła3 łyżki
mleka3/4 kubeczka
cukru (po
śmietanie)2 paczki
cukru waniliowego200 g
płatków migdałowych lub
orzechów laskowychCiasto maślane - sposób przygotowania: Ciasto: wlać
śmietanę do miski, do tego samego kubeczka po
śmietanie wsypać
cukru,
potem wbić
jajka i ubijać przez 10 min albo i krócej.
Potem przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia (
mąki też dwa kubeczki po
śmietanie) i dalej mieszać.
Potem wyłożyć na blachę, w zależności jak kto uważa, na pergamin albo na wysmarowaną
margaryną i posypaną
bułką tartą. Ciasto piec przez 15 min w 180 stopniach. W
miedzy czasie robimy wierzchnią część na ciasto: stapiamy
masło, czekamy chwilę, żeby ostygło. Dodajemy
cukier,
cukier waniliowy - to wszystko mieszamy, a na końcu dodajemy
płatki migdałów lub
orzechów laskowych. Delikatnie mieszamy, żeby ich nie połamać. Po 15 min pieczone ciasto wyciągamy, nakładamy na nie
orzechy i ponownie wsadzamy do pieca na 15 min . Bardzo polecam!Jak uzyskać aromat z laski wanilii?, a gotowy omlet podać z
czarnymi oliwkami. Zobacz przepis na: Omlet z
kozim serem Proste ciasto o wyraźnie maślanym smaku. W sezonie podawaj je ze świeżymi
owocami, a w zimie - z podgrzanymi
konfiturami lub duszonymi
gruszkami. Ciasto maślane 4
jajka 20 dag
cukru 20 dag
mąki 14 dag
masła)
skórkę z cytryny lub
pomarańczy. Ciasto maślane 4
jajka 20 dag
cukru 20 dag
mąki 14 dag
masła 1 mała torebka
cukru waniliowego Oddziel
białka od
żółtek. Upewnij się, że w białkach nie ma ani śladu
żółtka. Utrzyj mikserem
masło z
cukrem i
żółtkami. Dodaj przesianą
mąkę, wymieszaj. Następnie ubij