Wykonanie
Mazurek - typowo świąteczne ciasto. Ten mazurek jest mało skomplikowany i smaczny. Nie zachwyciło mnie kruche ciasto na spód, ale za to wierzch idealny dla wielbicieli
krówek. Ozdobić można dowolnie - ja posypałam zmielonymi
migdałami. Przepis pochodzi z książki "Święta Wielkanocne przepisy i obyczaje" Z. Nasierowskiej.ciasto30 dag
mąki15 dag
masła1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 opakowanie
cukru waniliowego10 dag
cukru1
jajko1 łyżka
śmietanyMasa kajmakowa0,5 kg
krówek1 szklanka
mleka (lepiej niepełna)2 łyżki
masłaCiasto:
Mąkę,
masło,
proszek do pieczenia i
cukier waniliowy razem posiekać nożem, następnie dodać
jajko,
cukier,
śmietanę i wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na pół godziny.Na wyłożoną papierem blachę (u mnie 25x30cm) wyłożyć ciasto. Nakłuć widelcem i piec w piekarniku w 160ºC przez 20-25 min, aż lekko zbrązowieje. Wyłożyć z piekarnika, przygotować masę.Masa:
Cukierki zalać
mlekiem i gotować stale mieszając, aż do rozpuszczenia. Gotować jeszcze 5-10 minut na małym ogniu, żeby masa lekko zgęstniała i
mleko troszkę odparowało. Ciepłą masą zalać przygotowane ciasto. Można przyozdobić np. zmielonymi
migdałami. Zostawić ciasto w lodówce na min. godzinę, aż masa zgęstnieje
Wpis dodaję do akcji " Wielkanocne smaki 2 ".