Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 22 sierpnia 2013 r. Torcik jest bardzo delikatny,lekko kwaskowaty i przesycony nutą
waniliowo-
cytrynową. Przepis otrzymałam od znajomej, za który bardzo dziękuję. Jest on jednak bardzo zmodyfikowany. W pierwotnym zamyśle miał to być torcik malinowy ale ponieważ w sklepie nie było już
malin, toteż powstał wypiek z
borówką. Przyznam nieskromnie, że wyszedł rewelacyjny, bardzo szybko zniknął w sierpniowe popołudnie i nie trzeba było się martwić, że tort się rozpuści:-) Bardzo się cieszę, że to
borówka amerykańska jest składnikiem wypieku, ponieważ jest wyznacznikiem zdrowego stylu odżywiania, a korzyści spożywania jej
owoców są zadziwiające. Barwniki znajdujące się w skórce
owoców antocyjany, to bardzo silne antyutleniacze, które neutralizują nadmiar wolnych rodników w organizmie.Wolne rodniki to niebezpieczne cząsteczki, które mogą uszkadzać nasze komórki. W efekcie ciało starzeje się szybciej, wcześniej pojawiają się zmarszczki, a także zwiększa się ryzyko rozwoju różnego rodzaju nowotworów. Antocyjany poprawiają krążenie
krwi, stan skóry, pomocne w leczeniu cukrzycy. To właśnie dlatego
owoc ten określany jest eliksirem młodości. Inne związki zawarte w
borówce mają działanie antynowotworowe, obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom dobrego (HDL). W tym działaniu są wspomagane przez znajdujące się w owocach pierwiastki mineralne, zwłaszcza selen, cynk, miedź i mangan oraz witaminy C,A,B,PP. Chroni komórki nerwowe przed stresem, co poprawia funkcjonowanie układu nerwowego.
Borówki amerykańskie doskonale wpływają na pracę mózgu i wzrok. Ostatnio odkryto, że jedzenie
borówek odwraca przychodzące z
wiekiem ubytki w pamięci. W ludzkim oku pod wpływem energii promieni świetlnych wytwarza się bardzo dużo wolnych rodników. Jeżeli nie zostaną one zneutralizowane przyspieszają psucie wzroku. Są one doskonałym lekarstwem chroniącym przed tym zagrożeniem.
Owoców borówki amerykańskiej nie myje się przed spożyciem. Najlepiej je jeść na surowo, a jedyną polecaną metodą konserwowania jest mrożenie. Po rozmrożeniu nic nie
tracą ze swego smaku i wyglądu.
Jagoda amerykańska jest kuzynką naszej
czarnej jagody, tak więc wszystko pozostaje w rodzinie. Największe plantacje europejskie tych
owoców znajdują się w Polsce. Bardzo namawiam do jedzenia najsmaczniejszych i najzdrowszych
owoców, które pomogą nam utrzymać najlepszą kondycję i zdrowie:-)Torcik z
borówką Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 20 sierpnia . Orzeźwiający torcik z
borówką!
Borówkowy smak późnego lata, wpleciony w
waniliowo-
cytrynowy krem, na puszystym
biszkopcie, otulony
śmietanową masą, to idealny melanż na
słoneczne dni. Gorąco polecam:-) Oceny: 4,9 Czas przygotowania: 5 godz. i 25 min Czas pieczenia: 25 min Łączny czas: 5 godz. i 50 minRozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:
Biszkopt:
jajka : 5
cukier : 5 łyżek
mąka tortowa : 4 łyżki (100 g)
mąka kartoflana : 1 łyżka (30 g)
proszek do pieczenia : 1/2 łyżeczkiMasa
śmietanowo-serowa:
30% śmietanka kremówka : 500 ml
serek waniliowy danio : 3 sztuki (450 g)
sok z cytryny : 3 łyżki
cukier waniliowy : 1 opakowanie (16 g)
cukier : 3 łyżki (do smaku)
żelatyna : 4 łyżeczki
borówka amerykańska : 750 g
płatki migdałowe : 50 gDo wykończenia:30 %
śmietanka kremówka : 300 ml
cukier : 2 łyżkiPrzygotowanie:
Biszkopt:
białka ubijam z
cukrem na sztywną pianę, dodaję
żółtka i jeszcze ubijam następnie dodaję przesianą przez sitko
mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną,
proszek do pieczenia i bardzo delikatnie mieszam (najlepiej drewnianą łyżką)tortownicę o wymiarach 24 cm wykładam papierem do pieczenia i nanoszę ciasto wkładam do nagrzanego do 170oC piekarnika i piekę około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka(piekarnik włączam pod koniec ubijania
białek) ja piekłam 35 minut, to wszystko zależy od piekarnika, trzeba pilnować :-)Masa
śmietanowo-serowa:
serek waniliowy mieszam z
cukrem,
cukrem waniliowym i
sokiem z cytrynykremówkę ubijam, mieszam z
serkiemżelatynę wsypuję do małej filiżanki, zalewam niewielką ilością gorącej
wody (1/3 kubka), dokładnie mieszam, aż się rozpuści - to jest ważne!!!, lekko studzędo
żelatyny dodaję 3 łyżki masy serowej, energicznie mieszam, a następnie łączę z masą
śmietanowo-
serowądo masy dodaję
owoce, ilość zależy od Was, pamiętajcie o dekoracji:-)przestudzony
biszkopt kroję na 3 krążki pierwszy blat układam w tortownicy, nasączam
sokiem wiśniowym i wykładam 1/3 kremu, następnie układam w tortownicy drugi blat, nasączam i smaruję 1/3 kremu, na koniec przykrywam trzeci blat, nasączam wykładam resztę masy i wkładam do lodówki na co najmniej 5 godzin (włożyłam na całą noc)
następnie torcika przekładam na talerz boki i górę smaruję ubitą
śmietaną i dekorujęboki ciasta przyozdobiłam uprażonymi na patelni
płatkami migdałowymi
Bon Appetit!!!