Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
masło 125 gramów
cukier 250 gramów
jajka 2 sztuk
mleko 100 mililitrów
mąka tortowa 150 gramów
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
płatki migdałowe 4 łyżek stołowych
pomarańcze 8 sztuk
żelatyna 10 łyżek deserowych
jogurt naturalny 500 gramów
sok z cytryny 0,5 sztuk
śmietana kremowa 500 gramów
konfitura morelowa 4 łyżek stołowychWykonanie:Miękkie
masło,150g
cukru oraz szczyptę
soli utrzeć na gładką masę. Kolejno dodając
jajka.
Mąkę wymieszana z proszkiem dodawać na przemian z
mlekiem. Średniej wielkości tortownicę natłuścić i posypać 2 łyżkami
płatków migdałowych. Wlać do formy ciasto. Wierzch też posypać łyżką
płatków. Piec ok. 25 minut w 175 stopniach, ostudzić.Obrane 4
pomarańcze pokroić w kostkę (sok zachować).
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach letniej
wody.
Jogurt utrzeć z 100g
cukru,
sokiem cytrynowym i
pomarańczowym. Połączyć
żelatynę z niewielką ilością kremu, a
potem z pozostałym i schłodzić. Ubić kremówkę i połączyć z tężejącym kremem. Połowę rozsmarować na
biszkopcie, rozsypać pokrojone
owoce i przykryć je pozostałym kremem. Wyrównać i schłodzić.Obrane pozostałe 4
pomarańcze pokroić w plasterki. Brzegi
tortu posmarować
konfiturą i ozdobić plasterkami
pomarańczy. Wierzch tez udekorować plasterkami
owoców, posmarować je
konfiturą i oprószyć uprażonymi na suchej patelni
płatkami migdałowymi. Wstawić na 60 minut do lodówki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: