Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 200 gramów
cukier 300 gramów
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
masło 250 gramów
jajko 1 sztuk
śmietana 5 łyżek deserowych
miód 1 łyżek stołowych
płatki migdałowe 150 gramów
wiśnie bez pestek 750 gramów
budyń waniliowy 1 sztuk
mleko 500 mililitrów
żelatyna 2 łyżek deserowych
śmietana kremówka 500 mililitrówWykonanie:Ciasto:
mąka 200g
cukier 75g ,
sól szczypta, łyżeczka
proszku do pieczenia , 100g
masła.
Jajko, 2 łyżki
śmietany wszystko należy dokładnie wymieszać na gładkie ciasto, zawinąć w folię i na pół godziny włożyć do lodówki. Następnie ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na dwa cienkie placki. jedną część ciasta położyć do kwadratowej formy wyłożonej pergaminem i piec 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Upieczone ciasto wystudzić.Masa:
masło 150g,
cukier 200g, łyżka
miodu, 3 łyżki
śmietany, 150g
płatków migdałowych.
Masło zagotować z
cukrem,
miodem i
śmietaną. Następnie zdjąć z ognia, dodać
płatki migdałowe i mieszać. Druga część rozwałkowanego ciasta przełożyć do formy wyłożonej pergaminem, a na wierzch wyłożyć masę
migdałową. Piec 15 minut w temperaturze 220 stopni C. Wystudzone ciasto pokroić w kwadraty.Nadzienie:
wiśnie 750g,
budyń, pół litra
mleka, 40g
cukru, 2 łyżki
żelatyny,
śmietana kremówka.Pierwszy upieczony placek otoczyć
ramką zrobionej z folii aluminiowej i ułożć na nim odsączone
wiśnie. Na
mleku z dodatkiem
cukru ugotować
budyń. Następnie dodać rozpuszczona
żelatynę, wymieszać i wystudzić. Na koniec dodać ubitą
śmietanę i delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyć na
wiśnie. Całość pokryć pokryć przygotowanymi kawałkami ciasta z masą
migdałową. Ciasto na 3 godziny przetrzymywać po zrobieniu w lodówce.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: