Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
sól 1 szczypta
masło 100 gramów
cukier 225 gramów
mąka 125 gramów
cukier waniliowy 3 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
mleko 6 łyżek stołowych
jabłka 750 gramów
sok jabłkowy 1 szklanek
budyń waniliowy 1 sztuk
śmietana kremówka 250 gramów
śmietana 250 gramówsos
waniliowy(na 1/4l
wody b. gotowania)1 sztukplasterki
jabłek według uznanialistki
mięty według uznaniaWykonanie:Miękkie
masło utrzeć ze 100g
cukru,
sola i 1 paczka
cukru waniliowego, dodać stopniowo 2
żółtka i 1
jajko oraz
mleko. Wsypać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Przełożyć je do średniej wielkości tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Z
białek i 100g
cukru ubić pianę i rozsmarować ja na cieście. Piec ok. 35 minut w 200 stopniach, ostudzić.
Jabłka umyć, wyciąć z nich gniazda nasienne, a miąższ pokroić w paski.
Sok jabłkowy zagotować i dusić w nim
jabłka przez 4 minuty. Osączyć, a do soku dodać 450 ml
wody. Odjąć 4 łyżki i wymieszać z
budyniem i 25g
cukru. Pozostały sok zagotować. Wlać
budyń i doprowadzić do wrzenia.
Jabłka rozłożyć na cieście, a na nich schłodzony
budyń. Schłodzoną kremówkę ubić ze
śmietaną i 2 paczkami
cukru waniliowego oraz sosem
waniliowym i wyłożyć na
jabłka. Udekorować plasterkami
jabłek i listkami
mięty.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: