Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mleko 200 mililitrów
cukier 400 gramów
sól 1 szczypta
drożdże 42 gramów
mąka 500 gramów
masło 250 gramów
jajka 1 sztuk
miód 2 łyżek stołowych
śmietana kremowa 750 gramów
płatki kukurydziane 100 gramów
jogurt naturalny 1 litrówlistki
żelatyny 12 sztuk
truskawki 600 gramów
płatki migdałowe 100 gramówWykonanie:Przesiana
make wymieszać ze 100g
cukru, zrobić wgłębienie i w kruszyć
drożdże i wlać podgrzane lekko
mleko. Całość wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie zagnieść z
jajkiem,
solą i 100g
masła. Przykryć i odstawić na 45 minut.
Miód z 150g
masła oraz 150g
cukru gotować minutę. Wymieszać z 50g kremówki,
płatkami kukurydzianymi oraz migdałowymi, ostudzić. Przełożyć ciasto do blachy wyścielonej papierem do pieczenia i zostawić na 20 minut. Rozłożyć na cieście masę
miodowo-
migdałową. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.Oczyszczone
truskawki pokroić w kostkę. Zimne ciasto przekroić wzdłuż na pół. Namoczyć
żelatynę. Utrzeć
jogurt ze 150g
cukru. Odciśniętą
żelatynę wymieszać z 3 łyżkami
jogurtu, a
potem z pozostałym
jogurtem. Ubić 500g kremówki i wymieszać z
truskawkami. Na spodniej części ciasta rozłożyć krem
jogurtowy i przykryć drugim plackiem. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Ubić 200g kremówki i udekorować nią oraz
truskawkami ciasto.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: