ßßß Cookit - przepis na Drożdżowiec z jogurtem i truskawkami

Drożdżowiec z jogurtem i truskawkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mleko 200 mililitrów
cukier 400 gramów
sól 1 szczypta
drożdże 42 gramów
mąka 500 gramów
masło 250 gramów
jajka 1 sztuk
miód 2 łyżek stołowych
śmietana kremowa 750 gramów
płatki kukurydziane 100 gramów
jogurt naturalny 1 litrów
listki żelatyny 12 sztuk
truskawki 600 gramów
płatki migdałowe 100 gramów
Wykonanie:
Przesiana make wymieszać ze 100g cukru, zrobić wgłębienie i w kruszyć drożdże i wlać podgrzane lekko mleko. Całość wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie zagnieść z jajkiem, solą i 100g masła. Przykryć i odstawić na 45 minut.
Miód z 150g masła oraz 150g cukru gotować minutę. Wymieszać z 50g kremówki, płatkami kukurydzianymi oraz migdałowymi, ostudzić. Przełożyć ciasto do blachy wyścielonej papierem do pieczenia i zostawić na 20 minut. Rozłożyć na cieście masę miodowo-migdałową. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
Oczyszczone truskawki pokroić w kostkę. Zimne ciasto przekroić wzdłuż na pół. Namoczyć żelatynę. Utrzeć jogurt ze 150g cukru. Odciśniętą żelatynę wymieszać z 3 łyżkami jogurtu, a potem z pozostałym jogurtem. Ubić 500g kremówki i wymieszać z truskawkami. Na spodniej części ciasta rozłożyć krem jogurtowy i przykryć drugim plackiem. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Ubić 200g kremówki i udekorować nią oraz truskawkami ciasto.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12493/Drozdzowiec-z-jogurtem-i-truskawkami