ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 25(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegomąka 2 szklanekdrożdże 2.5 gramówjajko 2 sztukmleko 0.5 szklanekcukier 0.5 łyżek deserowychsól według uznaniaśmietana 0.6 szklanektruskawka 400 mililitrówWykonanie:Wykonanie ciasta: drożdże rozprowadzić z cukrem (0.5 łyżeczki)i jedną łyżeczką mąki, odstawić do wyrośnięcia. W naczyniu wymieszać mąkę z jajkami, mlekiem, śmietaną (2 łyżeczki) i wyrośniętym rozczynem. Ręką wyrobić ciasto, aż będzie odchodziło od ręki i od ścian naczynia (jeśli jest za rzadkie, to dodać mąki, a jak za gęste - to mleka). Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swą objętość, to wyrobić rękoma niewielkie kulki, poukładać na ściereczce, jak podrosną to ugotować na parze, w garnku do gotowania na parze.Wykonanie sosu: zmiksowane truskawki połączyć ze śmietaną (0.5 szklanki) i cukrem do smaku.Sosem polać, ugotowane na parze kluski drożdżowe.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryPotrawy mączne weg.Komentarze:Autor: FloressData: 2009-04-29 na slodko nigdy nie jadlamDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: