ßßß Cookit - przepis na Paruny- czyli drożdżowe kluski na parze

Paruny- czyli drożdżowe kluski na parze

nazwa

Wykonanie

Ciągle szukam w pamięci smaków dzieciństwa i staram się je odtwarzać tym razem padło na drożdżowe kluski robione na parze- przeze mnie znane jako paruny aczkolwiek w poszukiwaniu pomysłu na nie w internecie natrafiłam na wiele różnych nazw...
Paruny z truskawkami
2 szklanki mąki
szklanka mleka
15 dag drożdży
2 jajka
łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli
pół łyżeczki cukru
250 g truskawek
Mąkę przesiać przez sito do miski, dodać cukier i szczyptę soli. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i dokładnie wymieszać a następnie wlać do miski, dodać oliwę i jajka. Zagnieść ciasto i wyrabiać kilka minut. Następnie przykryć ściereczką i odstawić o wyrośnięcia na ok. 30 min.
Truskawki pokroić w drobną kostkę można od razu wsypać 2 łyżeczki cukru lub dodawać cukier przy robieniu.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formować okrągłe kluski wielkości pączków (do środka wkładamy łyżeczkę truskawek posypujemy cukrem i formujemy kulkę) i układać na stolnicy posypanej mąką.
Duży garnek z gotującą wodą przykryć tkaniną- gęsta gaza/ pielucha tetrowa itp. i obwiązujemy sznurkiem ewentualnie gumką recepturką.
Kluski kłaść na ściereczce i nakryć miską.
Gotować ok. 10 minut
można podawać z różnymi dodatkami- ja najbardziej lubię polane jogurtem naturalnym i posypane cukrem. Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i kolejnego dnia :)
Źródło:http://smerfetkagotuje.blogspot.com/2013/06/paruny-czyli-drozdzowe-kluski-na-parze.html