Wykonanie
postanowiłam zmierzyć się z
pieczywem. na zrobienie, tzn reaktywację czeka zakwas żytni. a
póki co pierwsze podejście do bułeczek pszennych z
makiem. smaczne, zwykłej
kajzerki , aż byłam zdziwiona że to taki proste :) przepis ciut zmieniony pochodzi z blogu domiwkuchni.blox.pl .składniki na 8 bułeczek :2 i 1/3 szklanki
mąkiopakowanie
drożdży suchych1
jajko2 łyżki
oliwyok 200ml letniego
mlekapo 1 łyżeczce
soli i
cukrumleko mieszamy z rozmąconym
jajkiem i
oliwą. do miski wsypujemy
mąkę,
drożdże,
sól i
cukier. całość wyrabiamy az ciasto jest gładkie, elastyczne i odchodzi od ręki. odstawimy na ciepłe miejsce do wyrośnięcia po wyro śnięciu, dzielimy na 8 części , każda część rolujemy w wałek a nastepnie przeplatając formujemy bułeczki. zostawawiamy na blaszce do wyrośnięcia. nastepnie smarujemy wierzch
woda i posypujemy
makiem (
sezamem,
słonecznikiem ,
pestkami dyni- wedle uznania) i pieczemy ok 15 min do zrumienienia w temp 200 stopni ( u mnie 180 z termo ) . studzimy i jemy :)