Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
masło 125 gramów
cukier 200 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
cukier waniliowy 3 sztuksok z
pomarańczy 1 sztukskórka z
pomarańczy - otarta 1 sztuk
jajka 2 sztuk
mąka tortowa 150 gramów
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
mleko 3 łyżek stołowych
żelatyna 10 łyżek deserowych
pomarańcze 5 sztuk
jogurt naturalny 300 gramów
śmietana kremowa 700 gramów
likier pomarańczowy według uznaniapolewa do
tortów (na 1/4l płynu)1 sztukkumkwat według uznaniaWykonanie:Miękkie
masło utrzeć na gładka masę z 100g
cukru, 1
cukrem waniliowym,
skórką pomarańczowa i szczypta
soli. Ucierając, dodać kolejno
jajka oraz
mąkę z proszkiem na zmianę z
mlekiem. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut, na złoty kolor. Wystudzić.4
pomarańcze obrać łącznie z białą blonką. Wyciąć miąższ z
owoców, a z resztek
pomarańczy wycisnąć sok.
Jogurt utrzeć z 50 ml
soku pomarańczowego, 2
cukrami waniliowymi, 4 łyżkami
likieru i 100g
cukru.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej
wody i wymieszać z 3 łyżkami kremu, a
potem dodać do reszty kremu. Chłodzić ok. 10 minut. Schłodzone 500g
śmietany ubić i połączyć z tężejącym kremem.Wokół
spodu ciasta zamknąć kołnierz tortownicy i nałożyć nieco kremu. Ułożyć na nim miąższ z
pomarańczy i posmarować pozostałym kremem. Wstawić do lodówki na 4 h.Polewę do
tortów zagotować z 2 łyżkami
cukru i 250 ml soku z
pomarańczy, gdy przestygnie polać nią tort i schłodzić.Ubić 200g schłodzonej
śmietany i ozdobić nią tort. Udekorować kumkwatem i paskami
skórki pomarańczowej.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: