ßßß Cookit - przepis na Tort pomarańczowy

Tort pomarańczowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
masło 125 gramów
cukier 200 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
cukier waniliowy 3 sztuk
sok z pomarańczy 1 sztuk
skórka z pomarańczy - otarta 1 sztuk
jajka 2 sztuk
mąka tortowa 150 gramów
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
mleko 3 łyżek stołowych
żelatyna 10 łyżek deserowych
pomarańcze 5 sztuk
jogurt naturalny 300 gramów
śmietana kremowa 700 gramów
likier pomarańczowy według uznania
polewa do tortów (na 1/4l płynu)1 sztuk
kumkwat według uznania
Wykonanie:
Miękkie masło utrzeć na gładka masę z 100g cukru, 1 cukrem waniliowym, skórką pomarańczowa i szczypta soli. Ucierając, dodać kolejno jajka oraz mąkę z proszkiem na zmianę z mlekiem. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut, na złoty kolor. Wystudzić.
4 pomarańcze obrać łącznie z białą blonką. Wyciąć miąższ z owoców, a z resztek pomarańczy wycisnąć sok. Jogurt utrzeć z 50 ml soku pomarańczowego, 2 cukrami waniliowymi, 4 łyżkami likieru i 100g cukru. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wymieszać z 3 łyżkami kremu, a potem dodać do reszty kremu. Chłodzić ok. 10 minut. Schłodzone 500g śmietany ubić i połączyć z tężejącym kremem.
Wokół spodu ciasta zamknąć kołnierz tortownicy i nałożyć nieco kremu. Ułożyć na nim miąższ z pomarańczy i posmarować pozostałym kremem. Wstawić do lodówki na 4 h.
Polewę do tortów zagotować z 2 łyżkami cukru i 250 ml soku z pomarańczy, gdy przestygnie polać nią tort i schłodzić.
Ubić 200g schłodzonej śmietany i ozdobić nią tort. Udekorować kumkwatem i paskami skórki pomarańczowej.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9746/Tort-pomaranczowy