ßßß
Składniki na 6 - 8 sztuk:75 g mąki do ciast (użyłam typ 500)125 ml + 75 ml mleka20 g cukruszczypta soli30 g masła3 jajka50 ml kwaśnej śmietany (użyłam 18%)1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie, ja nie dałam)Wykonanie:Mąkę przesiać do miski.Zagotować 125 ml mleka, cukier, sól i masło. Zdjąć z ognia i wsypywać przesianą mąkę cały czas mieszając tak, aby nie powstały grudki. Ponownie gotować, przez około minutę, cały czas mieszając. Ma powstać gęsta masa, która będzie odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z ognia, odstawić do wystudzenia.Dodawać po jednym jajku dokładnie mieszając. Następnie dodać pozostałe mleko, śmietanę i ewentualnie wodę pomarańczową. Wymieszać i odstawić na godzinę.Rozgrzać gofrownicę. Posmarować olejem roślinnym. Wlewać porcje masy i piec przez kilka minut, aż będą złociste.Podawać na ciepło, z ulubionymi dodatkami i cukrem pudrem.