ßßß Cookit - przepis na Gofry francuskie

Gofry francuskie

nazwa

Wykonanie

Przepis na te gofry znalazłam u Liski i u niej też dowiecie się skąd pochodzą. Chociaż w cieście nie ma żadnych spulchniaczy, były to gofry, które wyrastały najbardziej, ze wszystkich znanych mi przepisów. Najszybciej też się piekły (chociaż nie tak szybko, jak podają w oryginalnym przepisie). Nie są zbyt chrupkie, ale naprawdę smaczne.
Składniki na 6 - 8 sztuk:
75 g mąki do ciast (użyłam typ 500)
125 ml + 75 ml mleka
20 g cukru
szczypta soli
30 g masła
3 jajka
50 ml kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie, ja nie dałam)
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski.
Zagotować 125 ml mleka, cukier, sól i masło. Zdjąć z ognia i wsypywać przesianą mąkę cały czas mieszając tak, aby nie powstały grudki. Ponownie gotować, przez około minutę, cały czas mieszając. Ma powstać gęsta masa, która będzie odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z ognia, odstawić do wystudzenia.
Dodawać po jednym jajku dokładnie mieszając. Następnie dodać pozostałe mleko, śmietanę i ewentualnie wodę pomarańczową. Wymieszać i odstawić na godzinę.
Rozgrzać gofrownicę. Posmarować olejem roślinnym. Wlewać porcje masy i piec przez kilka minut, aż będą złociste.
Podawać na ciepło, z ulubionymi dodatkami i cukrem pudrem.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/08/Gofry-francuskie.html