Dzisiaj będzie prosto i szybko, tak, żeby można było upiec coś nawet po 8 godzinach pracy. A jak szybko i prosto to muffiny. Tym razem w pełni gruszkowe (ze zmiksowaną gruszką oraz kawałkami owoców).Składniki:2 szklanki mąki (lub nieco więcej)2 łyżeczki proszku do pieczeniapół szklanki cukrudwie łyżki cukru waniliowego2 jajka130 g rozpuszczonego masłapół szklanki mleka, śmietany lub jogurtu3 średnie gruszki (w tym jedna twarda)Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy) wymieszać. Gruszki umyć, obrać, wykroić środki nasienne. Dwie z nich zmiksować w blenderze. Trzecią kroić w kostkę.W osobnym naczyniu wymieszać składniki mokre (masło, mleko, jajka i zmiksowane gruszki). Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać. Ciasto nakładać do foremek i piec przez ok. 25 min. w 190 o C.