« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegośmietana kremowa 375 gramówczekolada gorzka 300 gramówjajka 4 sztukmąka tortowa 75 gramówcukier 100 gramówcukier 4 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 50 gramówgruszki 6 sztukmleko 400 mililitrówproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychsok z cytryny 4 łyżek stołowychbudyń waniliowy 1 sztukrum 6 łyżek stołowychpłatki migdałowe 40 gramówkakao 1 łyżek stołowychcukier puder 1 łyżek stołowychWykonanie:Do podgrzanej śmietany dodać połamaną czekoladę i rozpuścić. Następnie chłodzić 3 godziny.Ubić białka z 4 łyżkami wody. Stopniowo dodając 100g cukru i żółtka. Wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Jednolite ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec ok. 25 minut w 175 stopniach na złoty kolor.Obrane gruszki pokroić w kostkę i poddusić z sokiem cytrynowy oraz łyżka cukru. wymieszać 3 łyżki cukru oraz budyń z 6 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotować, dodać budyń i mieszając, chwilę gotować, wrzucić gruszki.Zimne ciasto przeciąć wzdłuż na pół. Spód skropić rumem, rozsmarować krem i przykryć drugim biszkoptem. Wstawić na 60 minut do lodówki.Ubić czekoladowąśmietanę i posmarować nią brzegi tortu. Udekorować tort płatkami migdałowymi, cukrem pudrem i kakao.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: