ßßß Cookit - przepis na Tort gruszkowy

Tort gruszkowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
śmietana kremowa 375 gramów
czekolada gorzka 300 gramów
jajka 4 sztuk
mąka tortowa 75 gramów
cukier 100 gramów
cukier 4 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 50 gramów
gruszki 6 sztuk
mleko 400 mililitrów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sok z cytryny 4 łyżek stołowych
budyń waniliowy 1 sztuk
rum 6 łyżek stołowych
płatki migdałowe 40 gramów
kakao 1 łyżek stołowych
cukier puder 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Do podgrzanej śmietany dodać połamaną czekoladę i rozpuścić. Następnie chłodzić 3 godziny.
Ubić białka z 4 łyżkami wody. Stopniowo dodając 100g cukru i żółtka. Wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Jednolite ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec ok. 25 minut w 175 stopniach na złoty kolor.
Obrane gruszki pokroić w kostkę i poddusić z sokiem cytrynowy oraz łyżka cukru. wymieszać 3 łyżki cukru oraz budyń z 6 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotować, dodać budyń i mieszając, chwilę gotować, wrzucić gruszki.
Zimne ciasto przeciąć wzdłuż na pół. Spód skropić rumem, rozsmarować krem i przykryć drugim biszkoptem. Wstawić na 60 minut do lodówki.
Ubić czekoladową śmietanę i posmarować nią brzegi tortu. Udekorować tort płatkami migdałowymi, cukrem pudrem i kakao.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12815/Tort-gruszkowy