Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 5 sztuk
cukier puder 150 gramów
sok z cytryny 0,5 sztuk
mąka tortowa 50 gramów
mąka ziemniaczana 50 gramów
płatki migdałowe według uznania
gruszki 4 sztuk
limonka 1 sztuk
cukier 2 łyżek stołowych
goździki 2 sztuklaska
cynamonu 0,5 sztuk
śmietana kremowa 0,5 litrów
cukier puder 100 gramów
żelatyna 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowychWykonanie:Na sztywno ubić
białka, dodać połowę
cukru pudru i jeszcze chwilę ubijać. Z resztą
cukru pudru oraz
sokiem cytrynowym utrzeć
żółtka i wymieszać z pianą oraz
mąkami połączonymi z
proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do małej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec ok. 25 minut w 175 stopniach. Ostudzone przekroić na 3 krążki.Ze sparzonej, wyszorowanej
limonki otrzeć skórkę i wycisnąć sok. 1/2l
wody zagotować z
cukrem,
goździkami oraz
cynamonem i wymieszać z polowa
soku z limonki. Obrane
gruszki pokroić na cząstki, usuwając gniazda nasienne i na 5 minut wrzucić do wrzącego
syropu. Wyjąć, a
syrop przecedzić, dodać otarta skórkę i resztę
soku z limonki. Schłodzoną
śmietanę ubić z
cukrem pudrem i połączyć z rozpuszczona
żelatyną. Krążki
biszkoptu skropić
syropem, przełożyć
śmietaną (kilka łyżek odłożyć) i cząstkami
gruszek. Tort posmarować odłożona
śmietaną i obsypać
płatkami migdałowymi. Można tez udekorować karmelizowanymi plastrami
gruszek.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: