ßßß Cookit - przepis na Tort gruszkowy z biatą śmietaną

Tort gruszkowy z biatą śmietaną

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 5 sztuk
cukier puder 150 gramów
sok z cytryny 0,5 sztuk
mąka tortowa 50 gramów
mąka ziemniaczana 50 gramów
płatki migdałowe według uznania
gruszki 4 sztuk
limonka 1 sztuk
cukier 2 łyżek stołowych
goździki 2 sztuk
laska cynamonu 0,5 sztuk
śmietana kremowa 0,5 litrów
cukier puder 100 gramów
żelatyna 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
Wykonanie:
Na sztywno ubić białka, dodać połowę cukru pudru i jeszcze chwilę ubijać. Z resztą cukru pudru oraz sokiem cytrynowym utrzeć żółtka i wymieszać z pianą oraz mąkami połączonymi z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do małej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec ok. 25 minut w 175 stopniach. Ostudzone przekroić na 3 krążki.
Ze sparzonej, wyszorowanej limonki otrzeć skórkę i wycisnąć sok. 1/2l wody zagotować z cukrem, goździkami oraz cynamonem i wymieszać z polowa soku z limonki. Obrane gruszki pokroić na cząstki, usuwając gniazda nasienne i na 5 minut wrzucić do wrzącego syropu. Wyjąć, a syrop przecedzić, dodać otarta skórkę i resztę soku z limonki. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i połączyć z rozpuszczona żelatyną. Krążki biszkoptu skropić syropem, przełożyć śmietaną (kilka łyżek odłożyć) i cząstkami gruszek. Tort posmarować odłożona śmietaną i obsypać płatkami migdałowymi. Można tez udekorować karmelizowanymi plastrami gruszek.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10904/Tort-gruszkowy-z-biata-smietana