Wykonanie
W moim domu serniki cieszą się dużym powodzeniem, zarówno te pieczone jak i na zimno. Taki sernik na zimno jest mniej kaloryczny, gdyż nie zawiera dużo tłuszczu, tylko tyle ile jest w użytym
serze. Wykonanie jest proste, jedynie potrzebna jest cierpliwość jeśli chodzi o zastygnięcie sernika. Sernik można zrobić na herbatnikach lub upiec szybki
biszkopt.masa serowa:1 kg
sera (użyłam
twaróg Hanusi z Mlekovity)1 puszka
brzoskwiń8 łyżeczek
żelatyny lub 2
galaretki brzoskwiniowe1/2 szklanki
cukru pudrubiszkopt:1/2 szklanki
cukru3
jajka1/2 szklanki
mąki1 łyżka
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
soku z cytrynydodatkowo:1
galaretka brzoskwiniowa lub truskawkowa
płatki migdałowePrzygotowanie:Dno okrągłej formy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wszystkie składniki na
biszkopt włożyć do miski i zmiksować do rozpuszczenia się
cukru.Wlać ciasto do foremki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 15 - 20 minut.Upieczony
biszkopt wystudzić, wyjąć z foremki, zdjąć papier i włożyć z powrotem do foremki tak by góra była jako spód.
Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki.
Sok z brzoskwiń zagotować, dodać
żelatynę lub
galaretki (już nie gotować) i mieszać do czasu rozpuszczenia się, wystudzić.
Ser z
cukrem pudrem zmiksować, dodać sok z rozpuszczoną
żelatyną, dokładnie wymieszać i połączyć z pokrojonymi
brzoskwiniami.Masę
serową wylać na
biszkopt do foremki, wierzch wyłożyć
płatkami migdałowymi.
Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na torebce.
Galaretkę wystudzić i gdy zacznie lekko tężeć wylać na sernik.Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.