ßßß Cookit - przepis na Motyl owocowy

Motyl owocowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 2 sztuk
cukier 175 gramów
sól 1 szczypta
mąka tortowa 75 gramów
mąka ziemniaczana 25 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
kiwi 1 sztuk
żelatyna 6 łyżek deserowych
twaróg 500 gramów
sok z cytryny 1 sztuk
śmietana kremowa 400 gramów
płatki migdałowe 60 gramów
brzoskwinie konserwowe 0,5 puszka
truskawki 150 gramów
konfitura morelowa 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dodając 75g cukru i szczyptę soli, a potem kolejno żółtka. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną. Przełożyć ciasto do średniej wielkości tortownicy, wyrównać. Piec ok. 15 minut w 175 stopniach.
Utrzeć ser ze 100g cukru i sokiem cytrynowym. Rozpuścić żelatynę w ciepłej wodzie i połączyć z odrobiną kremu serowego i wymieszać z resztą kremu, schłodzić. Ubić śmietanę i połączyć z tężejącym kremem serowym, rozsmarować na zimnym cieście i wstawić na 4 godziny do lodówki.
Brzegi tortu posmarować konfiturą i oprószyć prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Przeciąć tort na pół i ułożyć motylka. Udekorować ciasto plasterkami owoców.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12450/Motyl-owocowy