ßßß Cookit - przepis na Soczysta melba z brzoskwiniami i malinami

Soczysta melba z brzoskwiniami i malinami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
maliny 300 gramów
jajka 4 sztuk
cukier 225 gramów
mąka tortowa 125 gramów
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 2 łyżek stołowych
żelatyna 10 łyżek deserowych
brzoskwinie konserwowe 1 puszka
twatożek 500 gramów
śmietana kremowa 550 gramów
sok z cytryny 3 łyżek stołowych
konfitura morelowa 125 gramów
galaretka malinowa 100 gramów
pistacje według uznania
Wykonanie:
Biszkopt: białka ubić z 3 łyżkami wody, 100g cukru i szczyptą soli na sztywna piane. Dodać stopniowo żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem. Przełożyć ciasto do średniej wielkości tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 175 stopniach, wyrównać.
Zimny biszkopt przekroić wzdłuż 2 razy. Osączone brzoskwinie zmiksować z 50g cukru, dodać 250g twarogu. Rozpuścić 5 łyżeczek żelatyny, połączyć z niewielka ilością kremu, a potem wymieszać z resztą kremu. Ubić 300g śmietany i połowę dodać do masy serowej. Krem rozsmarować na biszkopcie i przykryć ciastem. wstawić do lodówki.
Zmiksować maliny z 75g cu7kru i sokiem cytrynowym, dodać 250g twarożku i rozpuszczona pozostałą żelatynę. Połączyć krem z pozostałą ubitą śmietaną i rozsmarować na biszkopcie. Przykryć ciastem.
Ubić 250g śmietany i 2/3 rozsmarować na torcie. Pozostałą śmietanę nałożyć do szprycki i na torcie uformować z kremu śmietankowego zagłębienia w kształcie jajeczek i napełnić je galaretką i konfiturą. Wstawić na 4 godziny do lodówki. Przed podanie udekorować ciasto posiekanymi pistacjami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12451/Soczysta-melba-z-brzoskwiniami-i-malinami