ßßß Cookit - przepis na Tort śmietanowo-brzoskwiniowy

Tort śmietanowo-brzoskwiniowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
margaryna 200 gramów
cukier 225 gramów
jajka 4 sztuk
mąka 350 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
wiórki czekolady gorzkiej 50 gramów
czekolada gorzka 50 gramów
brzoskwinie 8 sztuk
twarożek 500 gramów
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
śmietana kremówka 600 gramów
żelatyna 3 łyżek stołowych
plastry brzoskwiń według uznania
Wykonanie:
Margarynę, 175g cukru i sól utrzeć na puch, kolejno wbić jajka, ucierając, dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem i 100g śmietany. Wsypać wiórki czekoladowe i wymieszać. Przełożyć do średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. piec w 175 stopniach ok. 40 minut, ostudzić.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody. Umyte brzoskwinie naciąć i sparzyć we wrzątku, przelać zimną wodą i zdjąć skórkę. Owoce przekroić na pół i usunąć pestki. 1/3 brzoskwiń zmiksować i utrzeć z twarogiem oraz 50g cukru. Ciasto przekroić poziomo na pół. Spodnią część ponownie włożyć do tortownicy i rozłożyć na niej połówki brzoskwiń. Żelatynę rozpuścić na małym ogniu, wymieszać z sokiem cytrynowym i 3 łyżkami kremu, a potem połączyć z resztą kremu. Wstawić do lodówki. 250g kremówki ubić na sztywno i dodać do tężejącego kremu. Krem wyłożyć na brzoskwinie i wyrównać. Górną warstwę ciasta położyć na krem i na 6h wstawić tort do lodówki. Połamana czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, wlać do woreczka foliowego, odciąć jeden róg i wycisnąć na papier do pieczenia ozdoby w kształcie kwiatów i wstawić papier na 30 minut do lodówki. Ubić na sztywno 250g kremówki, posmarować nią wierzch i brzegi ciasta. udekorować tort plasterkami brzoskwiń i kwiatkami z czekolady.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Komentarze:
Autor: wiolka
Data: 2009-09-23
no no t przepisy to naprawde są przepyszne sama je zobaczyłam i naprawdę jestem pod wrarzeniem nigdy nie wiedziałam ze można tutaj znaleść takie przepyszne przepisy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8974/Tort-smietanowo-brzoskwiniowy