ßßß Cookit - przepis na Torciki serowe z marakują

Torciki serowe z marakują

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
cukier 325 gramów
jajka 3 sztuk
sól 1 szczypta
mąka 100 gramów
mąka ziemniaczana 25 gramów
migdały - mielone 25 gramów
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
mleko 5 łyżek stołowych
śmietana kremówka 400 gramów
żelatyna 17 łyżek deserowych
sok z cytryny 100 mililitrów
marakuja 2 sztuk
twarożek 500 gramów
sok z marakui 3 szklanek
Wykonanie:
Jajka, 125 cukru oraz szczyptę soli ucierać 10 minut. Przesianą mąkę wymieszaną z migdałami, mąką ziemniaczaną oraz proszkiem, dodawać do masy na przemian z mlekiem. Przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec 8 minut w 225 stopniach, wystudzić.
8 łyżeczek żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Biszkopt przeciąć w poprzek na pół. na każdą część biszkoptu nałożyć obręcz z folii aluminiowej. Twarożek, cukier i sok cytrynowy wymieszać. Żelatynę połączyć z 3 łyżkami kremu, a potem z pozostałym kremem. Wstawić do lodówki. Śmietanę ubić i połączyć z tężejącym kremem. Masę podzielić na pół i wyłożyć na obydwa biszkopty, wygładzić. Wstawić na 2h do lodówki. 9 łyżeczek żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie. Marakuję przepołowić i wyjąć miąższ. Nektar z marakui zagotować, dodać żelatynę oraz miąższ z owoców i wyłożyć na krem cytrynowy. Wstawić na 60 minut do lodówki. Następnie wyciąć kółka o średnicy ok. 8 cm lub pokroić na prostokąty.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9015/Torciki-serowe-z-marakuja