Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 24(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 8 sztuk
cukier 360 gramów
mąka 350 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
żelatyna 8 łyżek deserowych
cytryna 3 sztuk
cukier puder 8 łyżek stołowych
twarożek 250 gramów
margaryna Kasia 150 gramówsok z
pomarańczy 130 mililitrów
śmietana 600 mililitrów
konfitura morelowa 150 gramówmarcepan 800 gramów
cukier puder 400 gramówWykonanie:
Biszkopt: utrzeć
żółtka z 200g
cukru i 5 łyżkami gorącej
wody. Ubić
białka, stopniowo dosypując pod koniec 160g
cukru i razem z
mąką oraz proszkiem dodać do
żółtek. Masę przełożyć do 2 natłuszczonych tortownic o średnicy 26 i 18 cm. Większy
biszkopt piec ok. 40 minut, a mniejszy ok. 30 minut w 180 stopniach. Wystudzony mały przekroić na 2 placki, a duży na trzy.Wyszorowane
cytryny cienko obrać. Skórkę pokroić w paski, wycisnąć sok i zagotować go z 4 łyżkami
wody,
skórka z cytryny i
cukrem pudrem. W
syropie rozpuścić
żelatynę.Wymieszać
twaróg,
margarynę,
syrop i 30 ml
soku pomarańczowego. Kiedy masa zacznie zastygać, ubić
śmietanę i dodać. Resztą soku skropić
skód ciasta. Środkowe i dolne placki posmarować masą, złożyć z pozostałymi i chłodzić 3 godziny.Podgrzać
konfiturę i posmarować placki. Z 400g
cukru pudru zagnieść marcepan i rozwałkować
miedzy dwoma kawałkami pergaminu. Za masy wykroić 2 koła wielkości torcików z brzegami i przykryć je nimi. Mały tort ułożyć na dużym. Całość oprószyć
cukrem pudrem i udekorować jajeczkami z
cukru.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: