ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 24(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojajka 8 sztukcukier 360 gramówmąka 350 gramówproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychżelatyna 8 łyżek deserowychcytryna 3 sztukcukier puder 8 łyżek stołowychtwarożek 250 gramówmargaryna Kasia 150 gramówsok z pomarańczy 130 mililitrówśmietana 600 mililitrówkonfitura morelowa 150 gramówmarcepan 800 gramówcukier puder 400 gramówWykonanie:Biszkopt: utrzeć żółtka z 200g cukru i 5 łyżkami gorącej wody. Ubić białka, stopniowo dosypując pod koniec 160g cukru i razem z mąką oraz proszkiem dodać do żółtek. Masę przełożyć do 2 natłuszczonych tortownic o średnicy 26 i 18 cm. Większy biszkopt piec ok. 40 minut, a mniejszy ok. 30 minut w 180 stopniach. Wystudzony mały przekroić na 2 placki, a duży na trzy.Wyszorowane cytryny cienko obrać. Skórkę pokroić w paski, wycisnąć sok i zagotować go z 4 łyżkami wody, skórka z cytryny i cukrem pudrem. W syropie rozpuścić żelatynę.Wymieszać twaróg, margarynę, syrop i 30 ml soku pomarańczowego. Kiedy masa zacznie zastygać, ubić śmietanę i dodać. Resztą soku skropić skód ciasta. Środkowe i dolne placki posmarować masą, złożyć z pozostałymi i chłodzić 3 godziny.Podgrzać konfiturę i posmarować placki. Z 400g cukru pudru zagnieść marcepan i rozwałkować miedzy dwoma kawałkami pergaminu. Za masy wykroić 2 koła wielkości torcików z brzegami i przykryć je nimi. Mały tort ułożyć na dużym. Całość oprószyć cukrem pudrem i udekorować jajeczkami z cukru.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: