Wykonanie
Pyszna, prosta i niezawodna babka cytrynowa:)
SKŁADNIKI:20 dag masła/margaryny (u mnie
Kasia)4
jajka1 szkl
cukru1,5 szkl
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaskórka otarta z 1
cytrynyLukier:2/3 szkl
cukru pudrusok z ok 1/2
cytryny (jeśli nie lubimy zbyt kwaśnego lukru można część soku zastąpić
wodą)1. Margarynę/masło rozpuścić i wystudzić.2.
Żółtka ubić z
cukrem. Dodać margarynę/masło,
skórkę z cytryny,
mąkę i
proszek do pieczenia. Zmiksować.3.
Białka ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do ciasta.4. Foremkę (keksówkę lub formę z kominem) wysmarować
margaryną (spód i boki) i posypać
bułką tartą. Wylać do niej ciasto. Piec ok 50 min w 180 ºC.5. Ciasto przestudzić.
Cukier puder wymieszać z
sokiem z cytryny na gładką masę, polać ciasto, włożyć na chwilę do lodówki (żeby
lukier szybciej stężał).Moja babka jest w wersji mini - część ciasta poszła na muffinki a z reszty zrobiłam babkę w formie z kominem.
Można też zrobić ją w keksówce:
Inspiracja: Kotlet.TV