Wykonanie
Tak jak zapowiadałam od kilku dni dziś o 15 odbyło się pieczenie CIASTA
CYTRYNOWEGO z
margaryną Kasia na portalu www.ipla.tv . Ciasto niezwykle proste w wykonaniu i
mogę też
rzec że nie jest wcale drogie. Ciasto po upieczeniu cudnie pachnie
cytrynami, jest puszyste i delikatne. Dla tych którzy nie mogli być z nami podczas pieczenia zamieszczam przepis. Pieczenia ciasta
cytrynowego poleca nam
margaryna Kasia i portal Mojeciasto.pl .Składniki:1 kostka do pieczenia
margaryny KASIA1 szklanka
cukru4
jajka2 szklanki
mąki1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia1
cytrynaSkładniki na ciasto
cytrynowe..................................................................Myjemy i dokładnie osuszamy
cytrynę. Na tarce o drobnych oczkach ścieramy
skórkę z cytryny, a
potem wyciskamy z niej sok. W wysokiej misce miksujemy
miękką margarynę KASIĘ z
cukrem aż do białości.
Margaryna KASIA i
cukier..................................................................Do utartej masy dodajemy po jednym
jajku cały czas ucierając.
Z
jajkiem..............................................................................Następnie dodajemy jedną szklankę przesianej
mąki z
proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy.
Z
mąką i
proszkiem do pieczenia...................................................................Do masy dodajemy startą skórkę i
sok z cytryny, a następnie dalej miksujemy.
Z
sokiem i startą
skórką z cytryny...........................................................Na końcu dodajemy drugą szklankę
mąki i dokładnie wszystko razem miksujemy.
Z drugą szklanką
mąki...................................................................Utarte ciasto przekładamy do keksówki (u mnie keksówka silikonowa 10- 25 cm). Jeżeli macie zwykłą keksówkę musicie wysmarować ją
margaryną i obsypać dokładnie
mąką.
W keksówce przed pieczeniem................................................................Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzany m do temp. 170'C przez około 60 minut (lub w temp.180'C przez około 40 minut). Ciasto sprawdzamy długim drewnianym patyczkiem jeżeli patyczek jest suchy wówczas ciasto jest upieczone.
Ciasto po upieczeniu.....................................................
Pięknie wyrosło...............................................................................Upieczone ciasto
cytrynowe obsypujemy
cukrem pudrem. Smacznego !!!
Ciasto
cytrynowe...............................................................
Ciasto pieczone z
margaryną KASIA..................................................
Puszyste i delikatne.............................................................................
A na koniec jeszcze kawałeczek..............................................................