ßßß Cookit - przepis na Ciasto cytrynowe (pieczone na żywo z margryną KASIA)

Ciasto cytrynowe (pieczone na żywo z margryną KASIA)

nazwa

Wykonanie

Tak jak zapowiadałam od kilku dni dziś o 15 odbyło się pieczenie CIASTA CYTRYNOWEGO z margaryną Kasia na portalu www.ipla.tv . Ciasto niezwykle proste w wykonaniu i mogę też rzec że nie jest wcale drogie. Ciasto po upieczeniu cudnie pachnie cytrynami, jest puszyste i delikatne. Dla tych którzy nie mogli być z nami podczas pieczenia zamieszczam przepis. Pieczenia ciasta cytrynowego poleca nam margaryna Kasia i portal Mojeciasto.pl .
Składniki:
1 kostka do pieczenia margaryny KASIA
1 szklanka cukru
4 jajka
2 szklanki mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna
Składniki na ciasto cytrynowe..................................................................
Myjemy i dokładnie osuszamy cytrynę. Na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę z cytryny, a potem wyciskamy z niej sok. W wysokiej misce miksujemy miękką margarynę KASIĘ z cukrem aż do białości.
Margaryna KASIA i cukier..................................................................
Do utartej masy dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając.
Z jajkiem..............................................................................
Następnie dodajemy jedną szklankę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy.
Z mąką i proszkiem do pieczenia...................................................................
Do masy dodajemy startą skórkę i sok z cytryny, a następnie dalej miksujemy.
Z sokiem i startą skórką z cytryny...........................................................
Na końcu dodajemy drugą szklankę mąki i dokładnie wszystko razem miksujemy.
Z drugą szklanką mąki...................................................................
Utarte ciasto przekładamy do keksówki (u mnie keksówka silikonowa 10- 25 cm). Jeżeli macie zwykłą keksówkę musicie wysmarować ją margaryną i obsypać dokładnie mąką.
W keksówce przed pieczeniem................................................................
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzany m do temp. 170'C przez około 60 minut (lub w temp.180'C przez około 40 minut). Ciasto sprawdzamy długim drewnianym patyczkiem jeżeli patyczek jest suchy wówczas ciasto jest upieczone.
Ciasto po upieczeniu.....................................................
Pięknie wyrosło...............................................................................
Upieczone ciasto cytrynowe obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!
Ciasto cytrynowe...............................................................
Ciasto pieczone z margaryną KASIA..................................................
Puszyste i delikatne.............................................................................
A na koniec jeszcze kawałeczek..............................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2011/03/Ciasto-cytrynowe-pieczone-na-zywo-z-margryna-KASIA.html