Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
cukier 200 gramów
mąka 125 gramów
proszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowych
porzeczki czerwone 250 gramów
borówki 250 gramów
żelatyna 1 łyżek stołowych
twarożek 500 gramów
śmietana kremówka 250 gramów
cytryna 1 sztuk
cukier puder 1 łyżek stołowychpaseczki
skórki z cytryny według uznaniaWykonanie:
Białka ubić na sztywno, wsypując pod koniec 100g
cukru. Kolejno dodawać
żółtka. Przesiać do masy
mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać. Przełożyć na dużą blachę wyścielona papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 170 stopniach, na jasno złoty kolor.
Biszkopt przełożyć na wilgotna ściereczkę i przykryć drugą wilgotną ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia.
Owoce oczyścić i osączyć.
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej
wody.
Twaróg utrzeć ze 100g
cukru,
sokiem i skórką startą z
cytryny. Połączyć z
żelatyną rozpuszczoną na ogniu. Dodać ubitą kremówkę i wymieszać. Masę
serową rozsmarować na
biszkopcie, a na niej rozłożyć równomiernie
owoce. Placek zrolować za pomocą drugiej ściereczki, zaczynając od dłuższego
boku. Wstawić na 3h do lodówki. Na wierzchu posypać roladę
cukrem pudrem i pokroić na 10 porcji. każdy kawałek udekorować gałązką
porzeczek,
borówkami oraz paseczkami
skórki cytrynowej.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: