ßßß Cookit - przepis na Rolada porzeczkowa

Rolada porzeczkowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
cukier 200 gramów
mąka 125 gramów
proszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowych
porzeczki czerwone 250 gramów
borówki 250 gramów
żelatyna 1 łyżek stołowych
twarożek 500 gramów
śmietana kremówka 250 gramów
cytryna 1 sztuk
cukier puder 1 łyżek stołowych
paseczki skórki z cytryny według uznania
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, wsypując pod koniec 100g cukru. Kolejno dodawać żółtka. Przesiać do masy mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać. Przełożyć na dużą blachę wyścielona papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 170 stopniach, na jasno złoty kolor. Biszkopt przełożyć na wilgotna ściereczkę i przykryć drugą wilgotną ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia. Owoce oczyścić i osączyć. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Twaróg utrzeć ze 100g cukru, sokiem i skórką startą z cytryny. Połączyć z żelatyną rozpuszczoną na ogniu. Dodać ubitą kremówkę i wymieszać. Masę serową rozsmarować na biszkopcie, a na niej rozłożyć równomiernie owoce. Placek zrolować za pomocą drugiej ściereczki, zaczynając od dłuższego boku. Wstawić na 3h do lodówki. Na wierzchu posypać roladę cukrem pudrem i pokroić na 10 porcji. każdy kawałek udekorować gałązką porzeczek, borówkami oraz paseczkami skórki cytrynowej.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8942/Rolada-porzeczkowa