ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 500 gramówcukier 250 gramówjajka 1 sztukmargaryna 1 sztukproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychskórka z cytryny - otarta 1 sztukporzeczki czerwone 500 gramówmarcepan 100 gramówcukier puder 25 gramówWykonanie:Miękka margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko oraz skórkę z cytryny. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połowę utrzeć z margaryną, a resztę mąki dodać do masy i dłońmi wyrobić kruszonkę. Na spód średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia wyłożyć 2/3 ciasta i docisnąć wierzch tak, aby był równy. Ciasto po nakłuwać widelcem. Piec 20 minut w 175 stopniach. Na stolnicy zagnieść marcepan z cukrem pudrem i rozwałkować go na krążek o średnicy ok. 20 cm. Spód ciasta wyjąć z piekarnika i ostudzić. Na wierzch placka nałożyć kółko wycięte z marcepana i posypać równomiernie oczyszczonymi porzeczkami, a następnie resztą kruszonki. Piec ciasto jeszcze 35 minut w tej samej temperaturze. Ostudzić w formie. Podawać z bitą śmietaną lub lodami śmietankowymi.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: