ßßß Cookit - przepis na Ciasto porzeczkowe

Ciasto porzeczkowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
cukier 250 gramów
jajka 1 sztuk
margaryna 1 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
porzeczki czerwone 500 gramów
marcepan 100 gramów
cukier puder 25 gramów
Wykonanie:
Miękka margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko oraz skórkę z cytryny. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połowę utrzeć z margaryną, a resztę mąki dodać do masy i dłońmi wyrobić kruszonkę. Na spód średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia wyłożyć 2/3 ciasta i docisnąć wierzch tak, aby był równy. Ciasto po nakłuwać widelcem. Piec 20 minut w 175 stopniach. Na stolnicy zagnieść marcepan z cukrem pudrem i rozwałkować go na krążek o średnicy ok. 20 cm. Spód ciasta wyjąć z piekarnika i ostudzić. Na wierzch placka nałożyć kółko wycięte z marcepana i posypać równomiernie oczyszczonymi porzeczkami, a następnie resztą kruszonki. Piec ciasto jeszcze 35 minut w tej samej temperaturze. Ostudzić w formie. Podawać z bitą śmietaną lub lodami śmietankowymi.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8945/Ciasto-porzeczkowe