Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
cukier 250 gramów
jajka 1 sztuk
margaryna 1 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
porzeczki czerwone 500 gramówmarcepan 100 gramów
cukier puder 25 gramówWykonanie:
Miękka margarynę utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Dodać
jajko oraz
skórkę z cytryny. Przesianą
mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, połowę utrzeć z
margaryną, a resztę
mąki dodać do masy i dłońmi wyrobić kruszonkę. Na spód średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia wyłożyć 2/3 ciasta i docisnąć wierzch tak, aby był równy. Ciasto po nakłuwać widelcem. Piec 20 minut w 175 stopniach. Na stolnicy zagnieść marcepan z
cukrem pudrem i rozwałkować go na krążek o średnicy ok. 20 cm. Spód ciasta wyjąć z piekarnika i ostudzić. Na wierzch placka nałożyć kółko wycięte z marcepana i posypać równomiernie oczyszczonymi
porzeczkami, a następnie resztą kruszonki. Piec ciasto jeszcze 35 minut w tej samej temperaturze. Ostudzić w formie. Podawać z
bitą śmietaną lub
lodami śmietankowymi.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: