Wykonanie
Składniki:30 dag aronii krótko podgotowanej i odcedzonej5 dużych
jajek120g
cukru pudru150g
cukru pełnoziarnistego i 3 łyżki
wody do karmelu1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
skórki cytrynowej125g
mąki, przesianejWykonanie:Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Karmel przygotować mieszając na teflonowej patelni
cukier gruboziarnisty z trzema łyżkami
wody. Wstawić patelnię na średni ogień i podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż
cukier całkowicie się rozpuści.Gdy mieszanina zacznie wrzeć i lekko ściemnieje, zdjąć patelnię z kuchenki i wlać karmel na dno okrągłego naczynia do pieczenia o średnicy około 20cm. Delikatnie ułożyć na karmelu wcześniej przygotowaną aronię. Odstawić na bok.
Jajka wbić do dużej miski i ubijać, by prawie podwoiły swoją objętość. Porcjami dodawać
cukier puder i wciąż ubijać, aż do powstania kremowej, gęstej masy. Dodać
proszek do pieczenia i
skórkę cytrynową, dalej ubijać. Niewielkimi porcjami dodawać
mąkę i delikatnie mieszać, by zachować wewnątrz masy jak najwięcej powietrza. Masę wyłożyć do naczynia z karmelem i aronią. Piec na środkowej
szynie piekarnika 25 minut. By sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, wbić wykałaczkę. Jeśli po wyjęciu jest czysta, ciasto jest upieczone. Wyjąć ciasto z piekarnika i nożem okrawać dookoła, by oddzielić je od ścian naczynia. Założyć rękawice kuchenne. Wierzch naczynia z
ciastem przykryć odwróconym półmiskiem i szybko obrócić całość, by wyłożyć ciasto. (Ostrożnie, bo
karmelowy sos jest bardzo gorący.).