ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojajka 3 sztukmąka tortowa 75 gramówcukier 90 gramówmąka ziemniaczana 25 gramówżelatyna 6 łyżek deserowychcytryna 1 sztuktwarożek 400 gramówcukier puder 100 gramówśmietana kremowa 400 gramówśliwki 8 sztukkonfitura brzoskwiniowa 3 łyżek stołowychWykonanie:Ubić białka z cukrem, a potem kolejno dodawać żółtka. Całość wymieszać z mąkami. Przełożyć ciasto do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 15 minut w 175 stopniach, na złoty kolor. Zimny biszkopt przeciąć wzdłuż na pół. Na spodnią część nałożyć obręcz tortownicy. Namoczyć żelatynę w kilku łyżkach zimnej wody. Ze sparzonej, wyszorowanej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Utrzeć twarożek z cukrem pudrem, sokiem oraz skórką z cytryny. Żelatynę rozpuścić i wymieszać z odrobina kremu, a potem połączyć z pozostałym kremem i schłodzić.Ubić 20g kremówki i połączyć z tężejącym kremem. Na spód biszkoptu wyłożyć 1/3 kremu, przykryć drugim biszkoptem i wyłożyć pozostały krem. Wstawić do lodówki na 4 godziny.Ubić pozostałą kremówkę. Zdjąć obręcz tortownicy i za pomocą szprycy do tortów udekorować ciasto, schłodzić. Oczyszczone śliwki, przepołowić, usuwając pestki. W cienkie plastry pokroić 4 owoce i ułożyć na wierzchu tortu. Pozostałymi ozdobić brzeg tortu. Podgrzaną, przetartą konfiturą polać ciasto.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: