Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
mąka tortowa 75 gramów
cukier 90 gramów
mąka ziemniaczana 25 gramów
żelatyna 6 łyżek deserowych
cytryna 1 sztuk
twarożek 400 gramów
cukier puder 100 gramów
śmietana kremowa 400 gramów
śliwki 8 sztuk
konfitura brzoskwiniowa 3 łyżek stołowychWykonanie:Ubić
białka z
cukrem, a
potem kolejno dodawać
żółtka. Całość wymieszać z
mąkami. Przełożyć ciasto do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 15 minut w 175 stopniach, na złoty kolor. Zimny
biszkopt przeciąć wzdłuż na pół. Na spodnią część nałożyć obręcz tortownicy. Namoczyć
żelatynę w kilku łyżkach zimnej
wody. Ze sparzonej, wyszorowanej
cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Utrzeć
twarożek z
cukrem pudrem,
sokiem oraz
skórką z cytryny.
Żelatynę rozpuścić i wymieszać z odrobina kremu, a
potem połączyć z pozostałym kremem i schłodzić.Ubić 20g kremówki i połączyć z tężejącym kremem. Na spód
biszkoptu wyłożyć 1/3 kremu, przykryć drugim
biszkoptem i wyłożyć pozostały krem. Wstawić do lodówki na 4 godziny.Ubić pozostałą kremówkę. Zdjąć obręcz tortownicy i za pomocą szprycy do
tortów udekorować ciasto, schłodzić. Oczyszczone
śliwki, przepołowić, usuwając pestki. W cienkie plastry pokroić 4
owoce i ułożyć na wierzchu
tortu. Pozostałymi ozdobić brzeg
tortu. Podgrzaną, przetartą
konfiturą polać ciasto.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: