ßßß Cookit - przepis na Aksamitny tort ze śliwkami

Aksamitny tort ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
mąka tortowa 75 gramów
cukier 90 gramów
mąka ziemniaczana 25 gramów
żelatyna 6 łyżek deserowych
cytryna 1 sztuk
twarożek 400 gramów
cukier puder 100 gramów
śmietana kremowa 400 gramów
śliwki 8 sztuk
konfitura brzoskwiniowa 3 łyżek stołowych
Wykonanie:
Ubić białka z cukrem, a potem kolejno dodawać żółtka. Całość wymieszać z mąkami. Przełożyć ciasto do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 15 minut w 175 stopniach, na złoty kolor. Zimny biszkopt przeciąć wzdłuż na pół. Na spodnią część nałożyć obręcz tortownicy. Namoczyć żelatynę w kilku łyżkach zimnej wody. Ze sparzonej, wyszorowanej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Utrzeć twarożek z cukrem pudrem, sokiem oraz skórką z cytryny. Żelatynę rozpuścić i wymieszać z odrobina kremu, a potem połączyć z pozostałym kremem i schłodzić.
Ubić 20g kremówki i połączyć z tężejącym kremem. Na spód biszkoptu wyłożyć 1/3 kremu, przykryć drugim biszkoptem i wyłożyć pozostały krem. Wstawić do lodówki na 4 godziny.
Ubić pozostałą kremówkę. Zdjąć obręcz tortownicy i za pomocą szprycy do tortów udekorować ciasto, schłodzić. Oczyszczone śliwki, przepołowić, usuwając pestki. W cienkie plastry pokroić 4 owoce i ułożyć na wierzchu tortu. Pozostałymi ozdobić brzeg tortu. Podgrzaną, przetartą konfiturą polać ciasto.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12850/Aksamitny-tort-ze-sliwkami