ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojajka 4 sztukmąka tortowa 100 gramówmąka ziemniaczana 50 gramówcukier 150 gramówsok z cytryny 2 łyżek stołowychcukier puder według uznaniacukier waniliowy 1 sztukCynamon według uznaniajabłka 1 kilogramówcukier 100 gramówolejek waniliowy według uznaniagoździki mielone 0,5 łyżek deserowychCynamon 0,5 łyżek deserowychWykonanie:Z 75g cukru ubić białka na sztywną pianę. Utrzeć żółtka z 75g cukru oraz sokiem z cytryny. Masę żółtkową połączyć z pianą z białek i delikatnie wymieszać z mąkami. Ciasto równomiernie rozłożyć na dużej blasze, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Jeszcze gorący biszkopt przełożyć z formy na wilgotna ściereczkę, usunąć papier, a ciasto zwinąć razem ze ściereczką, zaczynając wzdłuż dłuższego boku.Oczyszczone, pokrojone jabłka udusić z odrobina wody, doprawić do smaku cukrem, olejkiem waniliowym oraz cynamonem i goździkami. Rozwinięte ciasto posmarować musem jabłkowym i ponownie zwinąć, bez ściereczki. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym oraz odrobina cynamonu. Podawać z bitą śmietaną.Uwagi:Jabłka można zastąpić gotowym musem jabłkowym ze słoika.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: