ßßß

Rodzaj moich wypieków zależy zazwyczaj od tego, co akurat mam w domu. W ostatni weekend zależało mi na tym, aby szybko upiec coś nieskomplikowanego. Ilość składników potrzebnych do przyrządzenia tego prostego ciasta jest minimalna i na pewno znajdą się one w większości kuchennych szafek. W tym przepisie bardzo spodobało mi się to, że niekonieczne jest oddzielanie białek od żółtek i ich osobne ubijanie - miksujemy jajka w całości, co znacznie ułatwia i przyspiesza proces przygotowań. Dużym plusem dla wielu może być to, że biszkopt nie zawiera ani grama tłuszczu:) Smacznego:)Przepis znalazłam tutaj. na tortownicę o średnicy 23 cm:5 jajek (w temperaturze pokojowej),niepełna szklanka cukru (w tym 2-3 łyżki domowego cukru waniliowego),szklanka mąki,pół szklanki mąki ziemniaczanej,łyżeczka proszku do pieczenia,4 średniej wielkości jabłka,cukier puder i cynamon do posypania ciastaJabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. Jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy i delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką - dobrze, jeśli w trakcie mieszania pokażą się charakterystyczne bąbelki powietrza (ciasto będzie puszyste). Wylać masę do wyłożonej papierem tortownicy, wyrównać wierzch i poukładać na nim kawałki owoców (można je delikatnie zatopić w cieście). Piec około 30 minut w 180 stopniach. Studzić w wyłączonym piekarniku, ostudzone posypać cukrem pudrem i cynamonem.