Wykonanie


Rodzaj moich wypieków zależy zazwyczaj od tego, co akurat mam w domu. W ostatni weekend zależało mi na tym, aby szybko upiec coś nieskomplikowanego. Ilość składników potrzebnych do przyrządzenia tego prostego ciasta jest minimalna i na pewno znajdą się one w większości kuchennych szafek. W tym przepisie bardzo spodobało mi się to, że niekonieczne jest oddzielanie
białek od
żółtek i ich osobne ubijanie - miksujemy
jajka w całości, co znacznie ułatwia i przyspiesza proces przygotowań. Dużym plusem dla wielu może być to, że
biszkopt nie zawiera ani grama tłuszczu:) Smacznego:)Przepis znalazłam tutaj. na tortownicę o średnicy 23 cm:5
jajek (w temperaturze pokojowej),niepełna szklanka
cukru (w tym 2-3 łyżki domowego
cukru waniliowego),szklanka
mąki,pół szklanki
mąki ziemniaczanej,łyżeczka
proszku do pieczenia,4 średniej wielkości
jabłka,
cukier puder i
cynamon do posypania ciasta
Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę.
Jajka ubić z
cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy i delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką - dobrze, jeśli w trakcie mieszania pokażą się charakterystyczne bąbelki powietrza (ciasto będzie puszyste). Wylać masę do wyłożonej papierem tortownicy, wyrównać wierzch i poukładać na nim kawałki
owoców (można je delikatnie zatopić w cieście). Piec około 30 minut w 180 stopniach. Studzić w wyłączonym piekarniku, ostudzone posypać
cukrem pudrem i
cynamonem.