Wykonanie
W ogrodzie jabłonki uginają się od ciężaru
owoców, zatem należy je przyzwoicie wykorzystać ;). Uwielbiam zapach pieczonych
jabłek z
cynamonem, a domowy placek z
jabłkami wręcz uwielbiam. Kojarzy mi się z dzieciństwem,
słonecznymi dniami i piknikami na plaży.Robi się go bardzo szybko a przepis jest niezwykle prosty.
-4
jajka-1 szklanka
cukru-2 szklanki
mąki-1 łyżeczka
proszku do pieczenia-ok. 1kg
jabłek-2 łyżki
cynamonu-2 łyżki
cukru pudruJajka utrzyj z
cukrem dodając
mąkę i
proszek do pieczenia.
Jabłka umyj, obierz i pokrój w ósemki wydrążając gniazdo.
Owoce posyp
cynamonem i zmieszaj z
ciastem.Blachę smarujemy
masłem i oprószamy
mąką. Wylewamy ciasto. Rozgrzewamy piekarnik.Pieczemy w blaszce ok. 23 x 35cm --> ok. 45 minut w 200 stopniach; w tortownicy ok. 24cm średnicy --> ok. 65 minut w 200 stopniach. Jeszcze w piekarniku sprawdzamy, czy ciasto jest już gotowe- długą wykałaczką włożoną w środek ciasta (wykałaczka po wyjęciu powinna być sucha). Jeżeli wykałaczka jest obklejona
ciastem, wkładamy je jeszcze na parę minut do piekarnika.Cisto posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!