Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
gruszki 5 sztuk
jajka 4 sztuk
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
masło 300 gramów
mąka 400 gramów
cukier 275 gramów
kakao 40 gramów
mleko 875 mililitrów
żelatyna 3 łyżek stołowych
śmietana kremowa 400 gramów
czekolada gorzka 250 gramów
budyń waniliowy 2 sztuk
wino czerwone 1 szklanekminigruszki w
syropie 1 puszkaWykonanie:Obrane
gruszki pokroić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne i skropić
sokiem z cytryny. Utrzeć 250g miękkiego
masła z 200g
cukru, kolejno dodając
jajka. Przesianą
mąkę wymieszać z
kakao oraz proszkiem i partiami wsypywać do ciasta. Połączyć z 75ml
mleka. wylać ciasto na blachę, wyścieloną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć
gruszki. Piec 30 minut w 180 stopniach.Wymieszać
budyń z 75g
cukru i 100ml
mleka. Zagotować 700ml
mleka. Wlać rozrobiony
budyń i gotować minutę, ostudzić.
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej
wody i połączyć z niewielka ilością budyniu, a
potem z pozostałym. Ubić 150g kremówki i dodać do kremu budyniowego, wymieszać. Masę rozłożyć na cieście, wyrównać i schłodzić.Podgrzać 250g kremówki z 50g
masła, dodać połamana
czekoladę i rozpuścić. Gdy masa lekko przestygnie posmarować nią ciasto. Widelcem porobić na niej fantazyjne wzory i wstawić na 60 minut do lodówki.Zagotować
wino, dodać mini
gruszki razem z
syropem i podgrzewać 5 minut, ostudzić. Osączone
owoce pokroić na połówki i udekorować nimi ciasto.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: