Wykonanie
Składniki:Ciasto:3
jajka,150g
cukru,150ml
mleka,150g
masła,2 szklanki
mąki tortowej - 325g,3 łyżeczki
proszku do pieczenia,2 łyżki
kakao,2 łyżki
mleka,350g
wiśni,1
jabłko.Masa budyniowa:
budyń waniliowy z
cukrem (60g),375 ml
mleka,łyżka
cukru,2 łyżki
soku z cytryny,kostka
masła (250g) w temperaturze pokojowej.Ponadto:200g
gorzkiej czekolady,
masło - dodawać po łyżce do momentu aż
czekolada będzie płynna (60-70g) - ja tym razem miałam tylko
mleczną czekoladę i mniej
masła, dlatego nie ma tak wyraźnej tafli
czekolady na
masie.Przygotowanie:Ciasto:Roztopić
masło. Oddzielić
białka od
żółtek.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać przez sitko.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier. Następnie powoli dodawać kolejno składniki:
żółtka, roztopione
masło,
proszek do pieczenia z
mąką i
mleko -
mleko z
mąką dodawać na przemian. Ciasto podzielić mniej więcej na dwie równe części. Do jednej części dodać
kakao i 2 łyżki
mleka i wymieszać. Blaszkę 29x23cm lub o podobnych wymiarach posmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180stopni. Jasną część ciasta wylać na blaszkę, następnie wylać delikatnie ciemniejsze ciasto. Ułożyć
wiśnie i
jabłka (
jabłko obrać ze skórki i pokroić na kawałki).
Jabłka można lekko docisnąć. Piec 30min. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Masa budyniowa:Ugotować
budyń z łyżką
cukru i ostudzić. Najlepiej przykryć
budyń folią spożywczą lub woreczkiem foliowym by nie zrobił się kożuch na nim.
Masło zmiksować lub utrzeć. Dodawać do niego po łyżce budyniu cały czas miksując. Dodawać również powoli
sok z cytryny. Gdy masa będzie jednolita można już wyłożyć ją na ostudzone ciasto. Rozsmarować równomiernie i włożyć do lodówki do stężenia.
Czekoladę roztopić razem z
masłem w kąpieli
wodnej. Lekko ostudzić i polać po schłodzonej
masie budyniowej. Odstawić do stężenia.Smacznego!!!