Wykonanie
Ostatnio nasz kot pcha się do wszystkich zdjęć. :p Nie wiemy
czemu. :D Zrobiła się strasznie ciekawska.Mimka i mnóstwo
jabłek przywiezione od Cioci Oli. :)Przygotowałam FALE DUNAJU na urodziny, które miałam jakiś czas temu. ;)Wyszło spora blaszka ciasta, która zniknęła w dwa dni. :DDo dzieła! :)MoniSkładniki:6
jajek250 g
cukru300 ml
oleju300 ml
mleka4 szklanki
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
mleka350 g
wiśniNa krem:400 ml
mleka40 g proszku budyniowego2 łyżki
cukru2 łyżki
soku z cytryny250 g
masłaDodatkowo:2
czekolady gorzkie100 ml
śmietany kremówki (36%)Przygotowanie:Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Oddzielić
żółtka od
białek.Ubić
białka i pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier.Dodawać stopniowo po 1
żółtku, zmniejszyć obroty miksera.Następnie powoli dodawać
olej.Przesiać do osobnej miski
mąkę z proszkiem.Dodawać na zmianę z
mlekiem mąkę. Delikatnie mieszając masę.Podzielić na 2 części.Jedną zostawić, a do drugiej dodać 4 łyżki
mleka oraz
kakao.Na blaszkę prostokątną(20x30 cm), wcześniej wysmarowaną
masłem i oprószoną
mąką, wylać jasną masę, a następnie ciemną.Powkładaj
wiśnie w ciasto (jeśli uzywasz zamrożonych, to nie rozmrażaj ich wcześniej), wciśnij do końca
wiśnie, tak żeby były całościowo w cieście.Włóż ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 1h - do suchego patyczka.Przygotowanie kremu:Gdy już ciasto zostanie wyłożone z piekarnika i ostudzone, przygotuj krem.Zrób
budyń zgodnie ze wskazówkami do opakowaniu, czyli do 100 ml wsyp proszek i dodaj
cukier, wymieszaj. Resztę
mleka podgrzej i wlej mieszaninę w szklance, zacznij szybko mieszać i zmniejsz ogień albo odstaw garnek. Mieszaj dopóki
budyń nie zgęstnieje.Odstaw do całkowitego ostygnięcia.Utrzyj
masło i stopniowo dodawaj
budyń i
sok z cytryny.Rozsmaruj krem na cieście i wstaw do lodówki.Przygotuj
polewę czekoladową:Podgrzej
śmietanę, dodaj
czekolady i wymieszaj aż składniki się połączą.Nałóż polewę na krem.Smacznego! :D