Wykonanie
Babka. Ciasto o wielu twarzach. Tradycjonaliści wybiorą tę piaskową czy
drożdżową. Liberalni - poszukają nietypowych smaków. Dziś zaproponuję Wam babkę, do której dojrzewałam 3 lata! Skąd wiem, że aż tyle? Wydrukowałam ją kiedyś z internetu -i na wydruku mam datę. 14 kwietnia 2011. Babka ta jest mistrzostwem świata :) Oryginalny przepis
Składniki:1 niepełna szklanka
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajka160 ml
mleka80 g
gorzkiej czekolady2 czubate łyżki ciemnego
kakao110 g
masła2 łyżki
oleju3/4 szkl.
cukru2 garści listków
mięty (poza sezonem lub gdy nie mamy
mięty w doniczce - polecam mrożone :))Sposób przygotowania:
Miętę zmiksuj w blenderze z
olejem i
mlekiem.
Czekoladę rozpuść w kąpieli
wodnej i pozostaw do wystygnięcia.Miękkie
masło utrzyj z
cukrem na puszystą masę. Dodawaj pojedynczo
jajka. Następnie stopniowo wlewaj roztopioną
czekoladę i zmiksowaną z
mlekiem miętę.
Mąkę połącz z
kakao i proszkiem i stopniowo dodawaj do masy
maślanej. Miksuj aż utworzy się jednolite ciasto. Przełóż je do przygotowanej uprzednio formy. Piecz ok. 60 minut w 175 st. - do suchego patyczka.