Wykonanie
To ciasto powróciło do łask w mojej kuchni. Przepis bardzo stary, ale bardzo dobry. Dlatego polecam wszystkim spróbujcie na pewno się rozsmakujecie.
SKŁADNIKICiasto
margaryna1 szk.
cukru5
jajek2 szk.
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaodo ciasta 1 kg
jabłekkrem1
budyń waniliowy3/4 kostki
masła2 łyżki
cukru pudrużółtkoPolewa:odrobina
mlekagorzka czekoladaWYKONANIE
Jabłka obieramy i kroimy w plastry.
Margarynę ucieramy z
cukrem i dodajemy po jednym
żółtku. Ucieramy na jednolitą masę.Dodajemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia cały czas mieszając.Ubijamy pianę z
białek i dodajemy do masy. Mieszamy za pomocą miksera.Wykładamy na blachę połowę ciasta, a do pozostałej części dodajemy
kakao i wylewamy na górę.Na ciasto wciskamy
jabłka układając w jodełkę,Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 1 godz.W czasie gdy ciasto się piecze przygotowujemy krem.Gotujemy 2 budynie, studzimy.Ucieramy
masło z
cukrem,
żółtkiem i
cukrem pudrem. Dodajemy powoli schłodzony
budyń.
Czekoladę rozpuszczamy w odrobinie
mleka. Tak żeby była płynna ale niezbyt rzadka.Na upieczone, ostudzone ciasto wykładamy krem budyniowy i polewamy
czekoladą.Po wierzchu można posypać
orzechami włoskimi.Ciasto pozostawiamy do schłodzenia.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.