ßßß


SKŁADNIKICiastomargaryna1 szk. cukru5 jajek2 szk. mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakaodo ciasta 1 kg jabłekkrem1 budyń waniliowy3/4 kostki masła2 łyżki cukru pudrużółtkoPolewa:odrobina mlekagorzka czekoladaWYKONANIEJabłka obieramy i kroimy w plastry.Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym żółtku. Ucieramy na jednolitą masę.Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając.Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy. Mieszamy za pomocą miksera.Wykładamy na blachę połowę ciasta, a do pozostałej części dodajemy kakao i wylewamy na górę.Na ciasto wciskamy jabłka układając w jodełkę,Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 1 godz.W czasie gdy ciasto się piecze przygotowujemy krem.Gotujemy 2 budynie, studzimy.Ucieramy masło z cukrem, żółtkiem i cukrem pudrem. Dodajemy powoli schłodzony budyń.Czekoladę rozpuszczamy w odrobinie mleka. Tak żeby była płynna ale niezbyt rzadka.Na upieczone, ostudzone ciasto wykładamy krem budyniowy i polewamy czekoladą.Po wierzchu można posypać orzechami włoskimi.Ciasto pozostawiamy do schłodzenia.

SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.