Wykonanie
Już dawno miałam ochotę na jakieś proste szybkie
ciastka. Bardzo często spotykałam na różnych blogach właśnie takie, dwukolorowe. Pomyślałam, że muszę sama spróbować takie zrobić. No i wyszły :)Bardzo smaczne szybkie
ciasteczka. Już kilka ciepłych zjadłam, chociaż nie powinnam. Rozchodzą się w mgnieniu oka. Błyszczą kryształkami
cukru, ale ja bardzo lubie go w ciastkach, wiec nie użyłam
cukru pudru. Pycha, polecam tym lubiącym prostotę :)
Co potrzebujemy:120g
margaryny210g
mąki (można dosypać w trakcie, jeśli ciasto będzie zbyt klejące)60g
cukru (lub
cukru pudru)1
żółtkołyżeczka
proszku do pieczeniałyżka
mlekałyżka
kakao1. Z
mąki,
margaryny,
cukru,
żółtka i
mleka wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie w miarę równe części, gdy ciasto nie będzie jeszcze mocno twarde. Do jednej z nich dodajemy
kakao i obydwie części wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Możemy włożyć ciasto na kilka minut do lodówki, aby było jeszcze twardsze.2. Rozwałkowujemy obydwie części tak, aby miały podobny kształt, nakładamy je na siebie i zwijamy w rulon. Ponownie wkładamy na jakiś czas do zamrażarki, aby było twarde i dobrze nam się kroiło na plasterki.3. Pieczemy około 15min w 180 stopniach.SMACZNEGO :)