ßßß Cookit - przepis na Ciastka ślimaki biało-czarne

Ciastka ślimaki biało-czarne

nazwa

Wykonanie

Już dawno miałam ochotę na jakieś proste szybkie ciastka. Bardzo często spotykałam na różnych blogach właśnie takie, dwukolorowe. Pomyślałam, że muszę sama spróbować takie zrobić. No i wyszły :)
Bardzo smaczne szybkie ciasteczka. Już kilka ciepłych zjadłam, chociaż nie powinnam. Rozchodzą się w mgnieniu oka. Błyszczą kryształkami cukru, ale ja bardzo lubie go w ciastkach, wiec nie użyłam cukru pudru. Pycha, polecam tym lubiącym prostotę :)
Co potrzebujemy:
120g margaryny
210g mąki (można dosypać w trakcie, jeśli ciasto będzie zbyt klejące)
60g cukru (lub cukru pudru)
1 żółtko
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka mleka
łyżka kakao
1. Z mąki, margaryny, cukru, żółtka i mleka wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie w miarę równe części, gdy ciasto nie będzie jeszcze mocno twarde. Do jednej z nich dodajemy kakao i obydwie części wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Możemy włożyć ciasto na kilka minut do lodówki, aby było jeszcze twardsze.
2. Rozwałkowujemy obydwie części tak, aby miały podobny kształt, nakładamy je na siebie i zwijamy w rulon. Ponownie wkładamy na jakiś czas do zamrażarki, aby było twarde i dobrze nam się kroiło na plasterki.
3. Pieczemy około 15min w 180 stopniach.
SMACZNEGO :)
Źródło:http://bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com/2012/06/ciastka-slimaki-biao-czarne.html