ßßß Cookit - przepis na Rabarbarowy zawrót głowy

Rabarbarowy zawrót głowy

nazwa

Wykonanie

Oto bardzo pyszne ciasto rabarbarowe. Przepis pochodzi ze starej książeczki ciasta na stół. Upiekłam je na blaszce do tarty, więc do przygotowania ciasta zwiększyłam proporcję o połowę. Masę budyniową i nadzienie rabarbarowe pozostawiłam w niezmienionych proporcjach i było w sam raz ani za dużo ani za mało. Zniknęło jak zwykle błyskawicznie.
Kruche ciasto:
15 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dog cukru
1 jajko
10 dag masła
Wykonanie:
Masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodając cukier oraz jajko, a następnie zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto rozłożyć w natłuszczonej formie, podciągając brzegi do góry na wysokość | ok. 2 centymetrów i schłodzić w lodówce.
Masa
300 ml mleka
10 dag cukru
budyń waniliowy na pół litra mleka
250 ml gęstej śmietany.
Mleko zagotować z cukrem. Proszek budyniowy rozprowadzić w kilku łyżkach wody i wlać na gotujące się mleko. Następnie, cały czas mieszając, wiać śmietanę. Masę wyłożyć na ciasto w formie. Tak przygotowane ciasto piec ok. 50 minut, w temp. 175°C, a po upieczeniu wystudzić.
Nadzienie:
50 dag rabarbaru
1 łyżka cukru
2 łyżki soku z cytryny,
125 ml syropu z malin
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru pudru.
Rabarbar umyć, pokroić w 3-centymetrowe kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać 200 ml wody, cukier, syrop malinowy oraz sok z cytryny i dusić kilka minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości wody i wlać do gotującego się rabarbaru. Po zagotowaniu mus schłodzić w lodówce i pozostawić go tam aż zacznie tężeć. Gotowe nadzienie wyłożyć na wystudzone ciasto i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.
Smacznego!
Źródło:http://przepisy-misiaczek.blogspot.com/2013/06/rabarbarowy-zawrot-gowy.html