Wykonanie
Oto bardzo pyszne ciasto
rabarbarowe. Przepis pochodzi ze starej książeczki ciasta na stół. Upiekłam je na blaszce do tarty, więc do przygotowania ciasta zwiększyłam proporcję o połowę. Masę budyniową i nadzienie
rabarbarowe pozostawiłam w niezmienionych proporcjach i było w sam raz ani za dużo ani za mało. Zniknęło jak zwykle błyskawicznie.


Kruche ciasto:15 dag
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia10 dog
cukru1
jajko10 dag
masłaWykonanie:
Masło posiekać z
mąką i
proszkiem do pieczenia, dodając
cukier oraz
jajko, a następnie zagnieść gładkie ciasto.Ciasto rozłożyć w natłuszczonej formie, podciągając brzegi do góry na wysokość | ok. 2 centymetrów i schłodzić w lodówce.Masa300 ml
mleka10 dag
cukrubudyń waniliowy na pół litra
mleka250 ml gęstej
śmietany.
Mleko zagotować z
cukrem. Proszek budyniowy rozprowadzić w kilku łyżkach
wody i wlać na gotujące się
mleko. Następnie, cały czas mieszając, wiać
śmietanę. Masę wyłożyć na ciasto w formie. Tak przygotowane ciasto piec ok. 50 minut, w temp. 175°C, a po upieczeniu wystudzić.Nadzienie:50 dag
rabarbaru1 łyżka
cukru2 łyżki
soku z cytryny,125 ml
syropu z
malin4 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
cukru pudru.
Rabarbar umyć, pokroić w 3-centymetrowe kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać 200 ml
wody,
cukier,
syrop malinowy oraz
sok z cytryny i dusić kilka minut.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości
wody i wlać do gotującego się
rabarbaru. Po zagotowaniu mus schłodzić w lodówce i pozostawić go tam aż zacznie tężeć. Gotowe nadzienie wyłożyć na wystudzone ciasto i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.Smacznego!
