Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 300 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
tuszka indyka 1 sztuk
sok z cytryny 1 sztuk
marchewka 1 sztuk
seler 1 sztuk
cebula 1 sztuk
masło 100 gramów
jajka 2 sztuk
bułka tarta 0,5 szklanek
orzechy nerkowca 100 gramów
rodzynki 100 gramów
olej 1 łyżek stołowych
bazylia 0,5 łyżek deserowych
oregano 0,5 łyżek deserowych
tymianek 0,5 łyżek deserowych
gruszki konserwowe 1 puszka
żurawina do
mięs (słoik)1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umytego, osuszonego
indyka natrzeć z wierzchu i w środku
solą,
pieprzem oraz
sokiem z cytryny. Przykryć folią aluminiową i odstawić na noc w chłodne miejsce.Oczyszczoną
cebulę,
marchewkę, oraz
seler pokroić w kostkę i poddusić na półtwardo na połowie
masła. Wbić
jajka i dodać
bułkę tartą. Mieszając, doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem. Namoczone
rodzynki osączyć i wymieszać z warzywami razem z
orzechami,
oregano,
tymiankiem,
bazylią oraz
olejem. Farszem napełnić
indyka, dodać resztę
masła. Spiąć otwór wykałaczkami lub zaszyć. Piec ok. 3,5 godziny w 220 stopniach Podawać z połówkami
gruszek napełnionymi
żurawiną.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: