ßßß Cookit - przepis na Indyk faszerowany orzechami i rodzynkami

Indyk faszerowany orzechami i rodzynkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 300 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
tuszka indyka 1 sztuk
sok z cytryny 1 sztuk
marchewka 1 sztuk
seler 1 sztuk
cebula 1 sztuk
masło 100 gramów
jajka 2 sztuk
bułka tarta 0,5 szklanek
orzechy nerkowca 100 gramów
rodzynki 100 gramów
olej 1 łyżek stołowych
bazylia 0,5 łyżek deserowych
oregano 0,5 łyżek deserowych
tymianek 0,5 łyżek deserowych
gruszki konserwowe 1 puszka
żurawina do mięs (słoik)1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umytego, osuszonego indyka natrzeć z wierzchu i w środku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Przykryć folią aluminiową i odstawić na noc w chłodne miejsce.
Oczyszczoną cebulę, marchewkę, oraz seler pokroić w kostkę i poddusić na półtwardo na połowie masła. Wbić jajka i dodać bułkę tartą. Mieszając, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Namoczone rodzynki osączyć i wymieszać z warzywami razem z orzechami, oregano, tymiankiem, bazylią oraz olejem. Farszem napełnić indyka, dodać resztę masła. Spiąć otwór wykałaczkami lub zaszyć. Piec ok. 3,5 godziny w 220 stopniach Podawać z połówkami gruszek napełnionymi żurawiną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12475/Indyk-faszerowany-orzechami-i-rodzynkami