Wykonanie
Soczyste
mięso indycze z aromatycznym farszem zwieńczone
estragonowo-
cebulowym sosem - idealna propozycja na niedzielny stół.

Składniki podstawowe:· pierś z
indyka - mała, ok 500 g·
buraki - 3 szt·
orzechy włoskie 200g

Składnik podstawowy dodatkowy:·
cebula- 3 duże szt.Składniki robocze :·
masło- 2 łyżki·
sól·
pieprz·
sok z cytryny·
estragon- 0,5 łyżeczki·
olej·
jajko·
bułka tarta -1 łyżkaDekoracja:· listki
bazyliiOrzechy podprażamy na suchej patelni.Pierś z
indyka rozcinamy na trzy duże, cienkie płaty. Każdy przykrywamy folią i tłuczemy na cienkiego kotleta. Skrapiamy z obu stron
olejem, doprawiamy
solą i
pieprzem. Grillujemy na mocno rozgrzanej grillowej patelni po minucie z każdej strony.Kokilki smarujemy
masłem i obsypujemy posiekanymi
orzechami włoskimi.Przygotowujemy farsz-
buraczki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jedną małą
cebulkę kroimy w piórka. Podsmażamy na odrobinie
oleju razem z
buraczkami. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny. Dodajemy posiekane
orzechy włoskie. Do przestudzonego farszu buraczano-
orzechowego dodajemy
bułkę tartą i
jajko. Dobrze wyrabiamy ręką.
Mięsem indyczym wykładamy dokładnie każdą kokilę. Do środka wykładamy buraczany farsz. Kokilki zamykamy za pomocą "wystającej" części
mięsa indyczego. Dokładnie dociskamy. Tak przygotowane kilki skrapiamy odrobiną
oleju rzepakowego. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, termoobieg, ok. 20 minut.Przez ten czas przygotowujemy sos
estragonowo-
cebulowy. 2 duże
cebule drobno siekamy i podsmażamy na jednej dużej łyżce
masła. Zalewamy odrobiną
wody i dusimy do miękkości. Blendujemy na gładki krem, sos możemy rozrzedzić odrobiną
wody. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
sokiem z cytryny i
estragonem.Kokilki wyjmujemy z piekarnika, po ok. 5 minutach wyjmujemy na talerz. Ozdabiamy
bazylią i
orzechami włoskimi. Podajemy z sosem.Smacznego!