ßßß Cookit - przepis na Kopytka z gulaszem

Kopytka z gulaszem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki (ugotowane)500 gramów
jajka 2 sztuk
mąka 3 szklanek
olej 4 łyżek stołowych
mięso gulaszowe 500 gramów
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
marchewka 5 sztuk
czosnek 3 ząbki
kolendra według uznania
liść laurowy 1 sztuk
majeranek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Kopytka: ziemniaki zmiksować, dodac makę, jajka, doprawic solą i wyrobic tak, aby masa nie przyklejała sie do rąć. Z ciasta formowac wałki i kroic je na ok. 2 cm kawałki. Kopytka włożyć na wrzątek z dodatkiem soli i łyżki oleju. Odcedzić, gdy wypłyną na wierzch lub wyjmować łyżką cedzakową.
Gulasz: umyte, osuszone mięso pokroić w nieduże kawałki, oprószyć solą oraz pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Włożyć na gorący olej, dodać oczyszczona posiekana cebulę, marchewkę oraz posiekany czosnek i smażyć kilka minut. Doprawić ziołami, solą oraz pieprzem. Podlać pół szklanki wody, dołożyć listek laurowy i dusić 20 minut. Podawać z kopytkami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12409/Kopytka-z-gulaszem