Wykonanie

To moje drugie kluski z
dynią. Tym razem
dynię starłam na tarce i dodałam również starta
marchewkę, widać na zdjęciu kolorowe wiórki przez co kluseczki wydaja się bardziej wesołe i apetyczne.Mam w domu niejadka warzyw a jednocześnie wielbiciela kluseczek więc takie połączenie zawsze jest idealne.Składniki:600 g ugotowanych
ziemniaków100 ml startej
marchewki300 ml startej na wiórki dyni (użyłam piżmowej)1
jajko1,5 szklanki
mąki bezglutenowej
sól i
pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku1 łyżka zmielonych nasion
kolędry2 łyżki
masła lub
olejuW większym garnku postawić do gotowania
wodę, lekko osolić.Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić
marchewkę i
dynię, posolić i popieprzyć, doprawić
sokiem z cytryny i chwilę smażyć.

W misce ugnieść ze sobą
ziemniaki,
dynię i
marchewkę, dodać
jajko i
mąkę, dobrze wszystko zagnieść, dodać
kolędrę i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Formować małe kulki i wrzucać na gotujacą się
wodę. Gotowac przez ok3- 4 min od chwili wypłynięcia. Podawać z barszczykiem lub inną zupą albo samodzielnie okraszone
cebulką z
boczkiem. Smacznego:)