Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
szynka wieprzowa surowa 2,5 kilogramów
goździki 20 sztuklaska
cynamonu 1 sztuk
jałowiec 4 ziarna
pieprz 4 ziarna
czosnek 3 ząbki
cukier 1 łyżek deserowych
sól peklowa 4 łyżek stołowych
marchewka 1 sztuk
seler 0,5 sztuk
pietruszka 1 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
natka pietruszki według uznania
majonez według uznania
korniszony według uznania
grzyby marynowane według uznania
patisony marynowane według uznania
jajka przepiórcze 7 sztuk
cebula 1 sztukWykonanie:Umyte
mięso osuszyć.W moździerzu utłuc
goździki,
cynamon, ziarna jałowca oraz
pieprzu i wymieszać z posiekanym
czosnkiem,
cukrem oraz
sola peklową. Mieszanką natrzeć
mięso, przełożyć do kamiennego garnka, obciążyć, przykryć i wstawić do lodówki na 2 dni. Obracać
mięso od czasu do czasu, aby równomiernie się zapeklowało.Wyjąć
szynkę, zalać wrzątkiem i zagotować, dodawać oczyszczoną
marchewkę,
seler,
cebulę i
pietruszkę. Doprawić
solą oraz
pieprzem i gotować 90 minut na małym ogniu, ostudzić w wywarze.Gotowa
szynkę pokroić na plastry, każdy posmarować cienko
majonezem wymieszanym z posiekana
natką. W plastry zawijać
korniszony, ugotowane
jajka,
grzyby,
patisony i spinać wykałaczkami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
GrzybówPotrawy z JajPotrawy z
MięsaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: