Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 150(z pieczeniem / smażeniem): 12 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegonóżki wieprzowe 4 sztuk
cebula 2 sztuk
marchewka 2 sztuk
pietruszka 1 sztuk
jajka 6 sztuk
czosnek 2 ząbki
grzybki marynowane 12 sztuk
papryka marynowana - ćwiartki 5 sztukcząstki
cytryny według uznania
rukola według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone nóżki zalać 4 litrami zimnej
wody, gotować na małym ogniu, aż
mięso będzie łatwo odchodzić od kości - ok. 2 godziny. W połowie gotowania dodać do nóżek oczyszczone warzywa oraz wsypać płaską łyżkę
soli. Ostudzone ugotowane
mięso oddzielić od skóry i pokroić w paseczki. Przecedzony
wywar doprawić do smaku
solą,
pieprzem i rozdrobnionym
czosnkiem.
Jajka ugotować na twardo. Ostudzone poobierać i przekroić na pół.Przygotować 12 filiżanek, do każdej wlać po 4 łyżki
wywaru i za studzić. Na galarecie ułożyć połówki
jajek (
żółtkiem do dołu),
mięso, posiekana
paprykę i
grzybki. Zalać
wywarem i pozostawić na noc do zastygnięcia.
Galaretki wybić na półmisek, udekorować
cytryną i
rukolą.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
GrzybówPotrawy z JajPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: