ßßß Cookit - przepis na Zimne nóżki z marynowanymi grzybkami

Zimne nóżki z marynowanymi grzybkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 150
(z pieczeniem / smażeniem): 12 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
nóżki wieprzowe 4 sztuk
cebula 2 sztuk
marchewka 2 sztuk
pietruszka 1 sztuk
jajka 6 sztuk
czosnek 2 ząbki
grzybki marynowane 12 sztuk
papryka marynowana - ćwiartki 5 sztuk
cząstki cytryny według uznania
rukola według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone nóżki zalać 4 litrami zimnej wody, gotować na małym ogniu, aż mięso będzie łatwo odchodzić od kości - ok. 2 godziny. W połowie gotowania dodać do nóżek oczyszczone warzywa oraz wsypać płaską łyżkę soli. Ostudzone ugotowane mięso oddzielić od skóry i pokroić w paseczki. Przecedzony wywar doprawić do smaku solą, pieprzem i rozdrobnionym czosnkiem. Jajka ugotować na twardo. Ostudzone poobierać i przekroić na pół.
Przygotować 12 filiżanek, do każdej wlać po 4 łyżki wywaru i za studzić. Na galarecie ułożyć połówki jajek (żółtkiem do dołu), mięso, posiekana paprykę i grzybki. Zalać wywarem i pozostawić na noc do zastygnięcia. Galaretki wybić na półmisek, udekorować cytryną i rukolą.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Jaj
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10308/Zimne-nozki-z-marynowanymi-grzybkami