Wykonanie
Rosół z prośniankami towarzyszy mojej rodzinie od pokoleń.W okresie jesiennym przygotowuję go ze świeżych
grzybów zaś w zimę z mrożonych.Tym razem postanowiłam wzbogacić jego smak karmelizowaną
cebulą która nadaje wspaniałego smaku i koloru.Czasem z gąsek przygotowuję także
wywar z dodatkiem samych skrzydełek z
kurczaka i
marchewki. Jest równie pyszny jednak delikatniejszy .
Składniki:2-3 porcję rosołowe drobiowe3marchewki2
pietruszki1/2 bulwy
selera1
por1/2 pęczka
natki pietruszkićwiartka
białej kapusty1 kg oczyszczonych
grzybów gąsek ( zielonki , prośnianki)
sól,
pieprz3
cebule3 łyżki
cukruPrzygotowanie:
Mięso opłukać, przełożyć do garnka, zalać ok 2,5-3 l zimnej
wody, gotować do powstania szumowin, zebrać.Warzywa obrać obyć.Gaz zmniejszyć na minimum, do
wywaru dodać warzywa oraz
natkę pietruszki, gotować kolejną godz.
Grzyby obgotować 2 min w osolonym wrzątku. Zebrać powstałą pianę , odcedzić opłukać , dodać do garnka z rosołem.Rozgrzać suchą patelnię, zrumienić pokrojone w cząstki
cebule, wsypać
cukier, gdy się rozpuści przemieszać
cebulę.
Cebule przełożyć do zupy wraz ze smakiem z patelni wydobytym po wlaniu paru kropel
wody.Gotować kolejne 2 -2 , 5 godz na minimalnym gazie.
Wywar przecedzić do oddzielnego garnka, włożyć gąski oraz pokrojone w plastry
marchewki.Rosół podawać z okraszonymi
ziemniakami lub razem z
ziemniakami w jednym talerzu.
Smacznego