ßßß

Składniki:2-3 porcję rosołowe drobiowe3marchewki2 pietruszki1/2 bulwy selera1 por1/2 pęczka natki pietruszkićwiartka białej kapusty1 kg oczyszczonych grzybów gąsek ( zielonki , prośnianki)sól, pieprz3 cebule3 łyżki cukruPrzygotowanie:Mięso opłukać, przełożyć do garnka, zalać ok 2,5-3 l zimnej wody, gotować do powstania szumowin, zebrać.Warzywa obrać obyć.Gaz zmniejszyć na minimum, do wywaru dodać warzywa oraz natkę pietruszki, gotować kolejną godz.Grzyby obgotować 2 min w osolonym wrzątku. Zebrać powstałą pianę , odcedzić opłukać , dodać do garnka z rosołem.Rozgrzać suchą patelnię, zrumienić pokrojone w cząstki cebule, wsypać cukier, gdy się rozpuści przemieszać cebulę.Cebule przełożyć do zupy wraz ze smakiem z patelni wydobytym po wlaniu paru kropel wody.Gotować kolejne 2 -2 , 5 godz na minimalnym gazie.Wywar przecedzić do oddzielnego garnka, włożyć gąski oraz pokrojone w plastry marchewki.Rosół podawać z okraszonymi ziemniakami lub razem z ziemniakami w jednym talerzu.






Smacznego