Wykonanie
Dziś delikatna i aromatyczna zupa cebulowa w kremowej wersji. Do jej przygotowania możemy użyć również
ziemniaków - ja wykorzystałam białe warzywa (
pietruszkę i
seler), które były mi wcześniej potrzebne do przygotowania domowego
bulionu. Idealna jako pierwsze danie z dodatkiem
groszku ptysiowego lub
serowych grzanek. Smacznego:)Polecam też moją francuską zupę
cebulową.ok. 1-1.5l domowego
bulionu drobiowego lub jarzynowego (ja użyłam trochę więcej, bo nie lubię bardzo gęstych zup-kremów),5-6 dużych
cebul,opcjonalnie dwie małe, ugotowane
pietruszki i ćwierć małego, ugotowanego
selera,1/3 szklanki
białego wina,
sól,
pieprz, płaska łyżeczka
cukrugroszek ptysiowy lub grzanki do podania
Cebule obrać i pokroić na półplasterki, doprawić
solą,
pieprzem i
cukrem, smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu do skarmelizowania (na małym ogniu, ok. 45 minut). Podlać
winem i poczekać kilka minut do zredukowania.
Cebule zmiksować na gładko z
bulionem - płynu należy dodać według uznania, w zależności od tego, czy wolimy gęstą lub rzadszą zupę. Doprawić, podawać z grzankami lub
groszkiem ptysiowym.