ßßß Cookit - przepis na Kremowa zupa cebulowa z białym winem

Kremowa zupa cebulowa z białym winem

nazwa

Wykonanie

Dziś delikatna i aromatyczna zupa cebulowa w kremowej wersji. Do jej przygotowania możemy użyć również ziemniaków - ja wykorzystałam białe warzywa (pietruszkę i seler), które były mi wcześniej potrzebne do przygotowania domowego bulionu. Idealna jako pierwsze danie z dodatkiem groszku ptysiowego lub serowych grzanek. Smacznego:)
Polecam też moją francuską zupę cebulową.
ok. 1-1.5l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego (ja użyłam trochę więcej, bo nie lubię bardzo gęstych zup-kremów),
5-6 dużych cebul,
opcjonalnie dwie małe, ugotowane pietruszki i ćwierć małego, ugotowanego selera,
1/3 szklanki białego wina,
sól, pieprz, płaska łyżeczka cukru
groszek ptysiowy lub grzanki do podania
Cebule obrać i pokroić na półplasterki, doprawić solą, pieprzem i cukrem, smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu do skarmelizowania (na małym ogniu, ok. 45 minut). Podlać winem i poczekać kilka minut do zredukowania. Cebule zmiksować na gładko z bulionem - płynu należy dodać według uznania, w zależności od tego, czy wolimy gęstą lub rzadszą zupę. Doprawić, podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/05/kremowa-zupa-cebulowa-z-biaym-winem.html