ßßß
 
            
         składniki:- dzwonka smażonego karpia wigilijnego- 1/2 selera- pietruszka- cebula- goździki- listki laurowe- ziarenka pieprzu- sól, cukier- szklanka octu (radzę jednak dać mniej)Warzywa obrać, pokroić w plasterki, zalać 2 szklankami wody. Dodać przyprawy korzenne oraz sól i cukier do smaku. Gotować przez około 20 minut. Następnie do marynaty dolać ocet. Ponownie przyprawić i ostudzić. Zalać karpia marynatą i odstawić conajmniej na 6 godzin.
składniki:- dzwonka smażonego karpia wigilijnego- 1/2 selera- pietruszka- cebula- goździki- listki laurowe- ziarenka pieprzu- sól, cukier- szklanka octu (radzę jednak dać mniej)Warzywa obrać, pokroić w plasterki, zalać 2 szklankami wody. Dodać przyprawy korzenne oraz sól i cukier do smaku. Gotować przez około 20 minut. Następnie do marynaty dolać ocet. Ponownie przyprawić i ostudzić. Zalać karpia marynatą i odstawić conajmniej na 6 godzin.